ANVR waarschuwt consument

08/01
2010
In een onlangs uitgegeven persbericht waarschuwt de ANVR consumenten voor malafide website’s. Op de bedoelde website’s kunnen reizen worden geboekt bij verschillende touroperators, maar wordt het geld geïnd door de website zelf. Bij problemen komen de boekers dan niet in aanmerking voor een garantieregeling.

De meeste website’s van de touroperators zijn weer voorzien van het zomerprogramma voor dit jaar en de drukke maanden van boeken zijn begonnen. Veel mensen oriënteren zich op internet voor een vakantie of reis en zoeken vaak via de zogenaamde ‘portals’ waarop overzichtelijk de verschillende reizen van meerdere reisorganisaties worden aangeboden. Het zoeken, kiezen en boeken wordt hierdoor zeer eenvoudig gemaakt voor de vakantiegangers. De ANVR waarschuwt nu de consument voor bedrijven op internet die wel geld innen van reizigers, maar zelf niet zijn aangesloten bij de ANVR en SGR en alleen doorverwijzen. Het gaat om websites waarop de consument niet rechtstreeks zijn reis kan boeken, maar van daaruit wordt geleid naar websites waar hij pas de daadwerkelijke boeking kan maken en om bedrijven die geen garantie geven in geval het bedrijf failliet gaat. De websites waar de consument ook naar de websites van de touroperators wordt geleid en waar deze laatste, de touroperators dus, alles afhandelt inclusief de financiën vallen niet onder de waarschuwing.

In geval van faillissement van een internetbedrijf dat wél zelf de gelden int maar vervolgens doorverwijst voor het daadwerkelijk boeken van een reis kunnen reizigers geen beroep doen op het garantiefonds SGR. Ook kunnen deze consumenten geen klacht over het bedrijf voorleggen aan de Geschillencommissie Reizen. Op www.anvr.travel en op www.sgr.nl kan de consument altijd checken of een bepaalde reisonderneming, die zelf gelden int, is aangesloten bij deze organisaties.

Daarbij gebeurt het ook regelmatig dat reisondernemingen die wel bij de ANVR en SGR zijn aangesloten helemaal niet bekend zijn met het bedrijf of de tussenpersoon die hen aanbiedt. Of de uitvoerende reisorganisatie (touroperator) weet niet via welk reisbureau de boeking is gedaan. Veelduldig regelen touroperators en reisorganisaties dit vaak via zogenaamde affiliatebedrijven en – programma’s. De bij deze bedrijven aangesloten website’s kunnen dan de informatie en linken van deze touroperators op hun website(s) zetten indien deze laatste hier goedkeuring voor heeft gegeven, dus met medewerking van de touroperators zelf. Deze goedgekeurde linken leiden de bezoekers naar de websites van de touroperators waar ook alles voor de vakantie of reis wordt afgehandeld, inclusief de betaling.

Naast bovengenoemde bedrijven die een zogeheten ‘portal’ functie hebben maar zelf niet (kunnen) zijn aangesloten bij ANVR en SGR, zijn ook nog reisondernemingen actief die de klant geen garantie geven in het geval van faillissement, terwijl zij dit wel wettelijk zijn verplicht.

Regelmatig meldt brancheorganisatie ANVR deze niet-SGR aangesloten touroperators bij de Consumenten Autoriteit (CA), de organisatie die toeziet op dit soort praktijken, met het verzoek deze bedrijven aan te pakken. De ANVR heeft een lijst van meer dan 20 niet-SGR reisaanbieders aan de CA toegestuurd, waarvan sommige reeds maanden eerder ook al zijn gemeld, maar toch nog steeds actief zijn. De ANVR vindt dat de Consumenten Autoriteit  hard en duidelijk moet optreden, anders overweegt de ANVR deze bedrijven zelf aan te pakken, omdat op deze wijze oneigenlijk wordt geconcurreerd met ANVR-leden en de consument wordt misleid.

Frank Oostdam, directeur ANVR: “Het boeken van reizen via internet is een goede zaak. Maar genoemde voorbeelden geven wel aan dat de klant goed moet opletten bij wie hij boekt en aan wie hij vervolgens betaalt. Wij adviseren de consument daarom altijd zijn reis of vakantie te boeken via een ANVR-reisonderneming. ANVR-ondernemingen zijn namelijk verplicht zich aan te sluiten bij SGR of een soortgelijke verzekering af te sluiten.� Daarnaast boekt de klant bij een ANVR-onderneming zijn reis ook onder consumentvriendelijke voorwaarden, want deze zijn in overleg met de Consumentenbond vastgesteld.

Met deze uitspraken doet de heer Oostdam zijn leden tekort, want veel touroperators zijn aangesloten bij reeds eerder in dit artikel genoemde affiliateprogramma(’s) welke voor veel extra boekingen zorgen. Door de informatie en linken van de touroperators en reisorganisaties  op veel meer websites dan alleen hun eigen website te zetten hebben de leden van de ANVR en SGR veel meer ‘exposure’ en veel meer kans op boekingen van hun reizen. Deze ‘portals’ van affiliatewebsites zouden nu onbedoeld de dupe kunnen worden van de waarschuwing van de ANVR terwijl deze de boekingen in het geheel laten afhandelen door de touroperators zelf, ook de betaling.

Het zou beter zijn als de ANVR en SGR actief een soort keurmerk zouden instellen voor websites die zich aan de ‘regels’ houden en touroperators in staat stellen om extra boekingen te genereren. Zoiets als het ‘mkbOK’ keurmerk voor aankopen op het internet. Op deze manier kan de consument er ook wijs uit worden, want die ziet nu niet duidelijk de verschillen en daardoor dreigen de eigen leden van de ANVR en SGR boekingen via andere dan hun eigen websites te verliezen. Dat lijkt ons in deze tijd van crisis en kleine marges niet de bedoeling van deze waarschuwing.

Datum: vrijdag 8 januari 2010, 07:14
Bron: Tourisme Nieuws
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry