Jaarwisseling

04/01
2010
OM Alkmaar en Haarlem: verloop jaarwisseling

Ook dit jaar worden verdachten van feiten die samenhangen met de jaarwisseling door middel van snelrecht berecht. In het arrondissement Alkmaar is op 6 januari 2010 een snelrechtzitting gepland. In het arrondissement Haarlem op 5 januari. Voor meer informatie over snelrecht tijdens de jaarwisseling, zie persbericht ‘Snelrecht en supersnelrecht rond de jaarwisseling’ op www.om.nl van 23-12-09.

De politie Noord Holland-Noord heeft deze jaarwisseling een drietal zaken met in totaal 8 verdachten  voorgelegd aan het Openbaar Ministerie Alkmaar.

Twee zaken zijn geschikt om te worden afgedaan via snelrecht. Het gaat onder meer om openlijk geweld tegen goederen, vernieling en geweld tegen de politie. 

Zo werd in Schagen door 4 verdachten een spoor van vernielingen achtergelaten tijdens een “Nieuwjaarsloopje? van 4 jongemannen. Alle 4 de verdachten zijn aangehouden. Het gaat om 2 meerderjarigen en 2 minderjarigen verdachten. De 2 minderjarige verdachte zijn heengezonden na verhoor. De 2 meerderjarigen zitten nog vast. Uiteraard vindt de behandeling van de zaken tegen minderjarigen achter gesloten deuren plaats. Deze zaken zullen via snelrecht worden afgedaan.

In Hoorn werd een verdachte aangehouden wegens agressief gedrag in een café. Hij heeft zich verzet tegen zijn aanhouding en wordt tevens verdacht van belediging en bedreiging van politiemensen. Deze verdachte zal morgen worden voorgeleid voor de rechter-commissaris en de zaak zal via snelrecht worden afgedaan.

Op Texel zijn 2 minderjarige en 1 meerderjarige verdachten aangehouden wegens openlijk geweld tegen personen en goederen. Zij maakten deel uit van een groep jongeren die in de Nieuwjaarsnacht gewelddadig gedrag hebben vertoond bij een hotel. De zaak wordt door de recherche Den Helder nader onderzocht. De verdachten worden heengezonden. Het is nog niet duidelijk of deze zaak via snelrecht kan worden afgedaan. 

De politieregio’s Kennemerland en Zaanstreek-Waterland hebben 13 jaarwisselinggerelateerde zaken voorgelegd aan het Openbaar Ministerie Haarlem.

Er zijn geen zaken geschikt bevonden om te worden afgedaan via snelrecht. De feiten betreffen onder andere openlijk geweld tegen goederen en personen, brandstichting en geweld tegen de politie.

In Badhoevedorp werden twee verdachten aangehouden wegens brandstichting t.a.v. een vijftal auto’s waarvan er één compleet uitbrandde. De verdachten zijn een meerderjarige en een minderjarige man uit Amsterdam, zij zullen morgen worden voorgeleid voor de rechter-commissaris. Deze zaak leent zich gezien de ernst en complexiteit niet voor snelrecht.

In Schalkwijk werd met vuurwerk naar de politie gegooid en werden politievoertuigen bekogeld met stenen. Twee verdachten konden tot nu toe worden aangehouden, één meerderjarige en één minderjarige verdachte. Omdat de rol van deze verdachten, alsmede die van de overige betrokken personen nog nader dient te worden onderzocht, zijn de verdachten heengezonden totdat het openbaar ministerie haar vervolgingsbeslissing heeft kunnen nemen.

In Nieuw-Vennep liet een persoon een vuurwerkbom afgaan die hij had geplaatst in een dranghek. Vijf personen raakten hierdoor gewond. De verdachte kon worden aangehouden en zal morgen worden voorgeleid voor de rechter-commissaris.

In Zaandam vond een vechtpartij plaats tussen twee groepen personen waarbij gebruik werd gemaakt van een vuurwapen en steekwapens. Twee personen met letsel moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, zij verkeren niet in levensgevaar.  Een andere persoon kon ter plaatse aan zijn verwondingen worden geholpen. Twee verdachten zijn inmiddels aangehouden. Het onderzoek naar de overige daders is nog in volle gang.

De feiten zijn gepleegd tussen donderdagochtend 31 december 2009, 00.00 uur en 2 januari 2010, 08.00 uur. Voorwaarde is verder dat de politie het onderzoek helemaal heeft afgerond. Complexe zaken komen daarom niet in aanmerking voor snelrecht. Opgemerkt dient te worden dat nog tot morgenochtend 08.00 uur jaarwisselinggerelateerde strafbare feiten kunnen worden gepleegd. Die zijn uiteraard nog niet in dit overzicht meegenomen.

Ook verdachten die na hun aanhouding niet in voorlopige hechtenis zijn genomen komen in aanmerking voor de snelrechtzitting. Zij hebben een dagvaarding meegekregen waarna ze zijn heengezonden. Complexere zaken zullen t.z.t. op een gewone zitting worden behandeld. Hoeveel zaken dit zijn, is op dit moment niet bekend.

 

Datum: maandag 4 januari 2010, 11:52
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Amsterdam, Den Helder, Haarlem, Hoorn, Noord-Holland, Schagen, Texel, Waterland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry