Obama: al-Qaeda achter aanslag

02/01
2010
HONOLULU (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) achter de mislukte aanslag op het vliegtuig naar Detroit zat. Obama zegt dat in zijn wekelijke toespraak voor de radio en internet, waarvan de inhoud zaterdag is vrijgegeven. Obama is nu op vakantie in Hawaii. Ruim een week geleden probeerde de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab een aanslag te plegen op een vliegtuig, dat uit Amsterdam was betrokken. Volgens Obama lijkt het erop dat Abdulmutallab door al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland is opgeleid en van explosieven voorzien. Abdulmutallab heeft zelf al eerder gezegd dat hij de afgelopen maanden in Jemen is getraind op een complex van AQAP.

Obama eiste een onmiddellijk onderzoek naar ,,menselijke en systematische'' fouten, die het mogelijk maakten dat de 23-jarige Nigeriaan op een vliegtuig kon stappen naar Detroit, terwijl hij vermoedelijk explosieven bij zich had. De president zei dat er inmiddels al meer bekend is geworden over de Nigeriaan. ,,We weten dat hij naar Jemen reisde. Een land dat worstelt met extreme armoede en dodelijke opstanden.''

Obama heeft voor komende week een bijeenkomst met de hoogste functionarissen van de inlichtingendiensten belegd. Dan zal worden gesproken over de mogelijkheden te voorkomen dat opnieuw terreurverdachten in een vliegtuig stappen.

Datum: zaterdag 2 januari 2010, 09:32
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Detroit, Jemen, Noord-Holland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry