V/d Moolen: keizer zonder kleren

10/08
2009
Handelshuis Van der Moolen heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd. Zo komt er waarschijnlijk een roemloos einde aan de eens toonaangevende NYSE specialist, die er na vele waarschuwingen niet in slaagde het roer om te gooien.

Directe aanleiding voor de surséance aanvraag bij de Amsterdamse rechtbank is dat het effectenhuis niet langer aan haar kortlopende betalingsverplichtingen kan voldoen. In een persbericht wijst het bedrijf op de tegenvallende resultaten, oplopende kosten en “zeer zwakke” liquiditeitspositie. De surséance geldt overigens alleen voor de holdingmaatschappij, de dochters vallen daar vooralsnog buiten.

Een zinkend schip

Het vertrek van CEO Richard den Drijver en twintig ervaren handelaren in Londen en Amsterdam hebben van het bedrijf een zinkend schip gemaakt. Het is dan ook zeer de vraag of de gewenste doorstart in afgeslankte vorm enige kans van slagen heeft. Van der Moolen boekte over het afgelopen halfjaar 8,7 miljoen euro verlies, het bedrijf houdt tevens “ernstig rekening’ met forse extra afschrijvingen.

Van der Moolen heeft nooit een winstgevend businessmodel kunnen genereren na de zeer lucratieve hoekmanactiviteiten. Deze site waarschuwde daar vanaf december 2005 al voor. “Dit bedrijf moet het bijna volledig hebben van de NYSE specialist-handel in de huidige vorm, een handel die met één been in de grafkist staat”, schreef Thijs Klein Tank, toen onze columnist, nu actief bij Michael Kralands Inveztor.nl.

Dinosaurussen

Het is duidelijk dat er grote fouten zijn gemaakt, zegt VEB voorzitter Jan-Maarten Slagter. Hij refereert aan de aandeleninkoop in 2008 en een te dure verhuizing. “Van der Moolen is een schoolvoorbeeld hoe dinosaurussen uitsterven. Het zal later als een goede case gebruikt worden op universiteiten”, schrijft Alex oprichter Peter Verhaar. Hans Kroon zal daar andere gedachten bij hebben.

Hans Jager

© Blikopdebeurs.com

Datum: maandag 10 augustus 2009, 21:38
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Amsterdam, Londen, Noord-Holland, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry