Vertrouwen van ondernemers dat overheid regeldruk kan verminderen gegroeid

31/07
2009
Het vertrouwen van ondernemers dat de overheid de regeldruk merkbaar kan verminderen is voor het eerst gegroeid. Had eerder deze kabinetsperiode maar 46% van de ondernemers daar vertrouwen in. Inmiddels is dit opgelopen tot meer dan 60%.

Dit blijkt uit de tweede Belevingsmonitor Regeldruk die in opdracht van staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en staatssecretaris De Jager (Financiën) is opgesteld.

“Dit laat zien dat de focus van dit kabinet op vooral merkbare maatregelen aanslaat,” aldus staatssecretaris De Jager. Ook wordt voor het eerst de dienstverlening van overheidsinstanties - dat geldt zowel voor de lokale- als de rijksoverheid - significant hoger gewaardeerd en ervaren minder bedrijven een probleem. Het rapportcijfer voor dienstverlening van de overheid is gestegen van een 5,6 naar een 6,2. De doelstelling van het kabinet is uit te komen op een waardering van een 7 in 2011.

Volgens Heemskerk en De Jager laat het onderzoek wel zien dat er nog het nodige werk aan de winkel is waar het gaat om het verder merkbaar verminderen van de regeldruk. Zo’n vier op de tien ondernemers voelt zich immers nog belemmerd bij het ondernemen. Met name de handel, ambachten, horeca en de agrarische sector ervaren de regeldruk sterk. Daarom moeten overheden en inspecties nog beter gebruik maken van de mogelijkheden die ze nu al hebben om de regeldruk merkbaar aan te pakken. “Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld allerlei eisen aan de horeca vastleggen in algemene regels en hoeft niet alles met vergunningen geregeld te worden. Dat is vaak nog onvoldoende bekend waardoor ondernemers onnodig te maken krijgen met bijvoorbeeld een terrasvergunning`, aldus Heemskerk.

Er zijn de laatste tijd veel maatregelen genomen om het ondernemers makkelijker te maken. Voorbeelden van vereenvoudigingen voor ondernemers zijn: de afschaffing van de eerstedagmelding; het elektronisch uitstel vragen en schattingen doorgeven voor de IB of VPB; de verhoging van de grens voor de kwartaalopgave BTW van 7.000 naar 15.000; de ziekmelding na de 42e week (i.p.v de 13e) en de vrijstelling van deelname aan de CBS- conjunctuurenquête. Volgens De Jager en Heemskerk moet met aanvullende maatregelen, zoals het aanpakken van de rompslomp rond kleine baantjes de irritatie snel verder worden teruggebracht. Al wijzen beiden er wel op dat regels vaak niet 'zomaar' kunnen worden gesnoeid. Regels en wetten garanderen bijvoorbeeld veiligheid en gaan oneerlijke concurrentie tegen. Het moet dan ook altijd worden afgewogen tegen het publieke belang.

Datum: vrijdag 31 juli 2009, 13:14
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Heemskerk, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry