Ook vandaag nog af en toe sneeuw

17/12
2009
DE BILT (EZPress) - Sneeuw heeft het winterplaatje in een groot deel van het land compleet gemaakt. Vooral in het noorden waar het gisteravond al sneeuwde is veel gevallen, naar schatting zo`n 10 cm. Vandaag valt verspreid over het land nog lichte sneeuw (blijf onze verwachtingen en waarschuwigen volgen).

De sneeuw hangt samen met een storing die langs de kust richting Belgi├ź trekt. De activiteit van (sneeuw)storingen boven het warme water van de Noordzee is moeilijk voorspelbaar en kan grote verschillen in hoeveelheden sneeuw opleveren. De actuele sneeuwhoogtes in ons land worden later op de ochtend nadat de metingen binnen zijn bekend.

Begin dit jaar lag een groot deel van ons land voor het laatst onder een dikke sneeuwlaag. In de zuidoostelijke helft lag op 5 januari gemiddeld zo`n 10 cm sneeuw. De zachte winters van de laatste jaren hebben weinig sneeuw opgeleverd zodat we het minder gewend zijn.

Sneeuw kan het verkeer parten spelen door gladheid en slecht zicht. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter.

Sneeuw heeft ons land weinig, landelijk valt er op 30 dagen per jaar sneeuw. Vaak is het natte sneeuw bij temperaturen boven nul. De overgang tussen sneeuw, natte sneeuw, regen en ijzel is vaak moeilijk te voorspellen omdat de processen die leiden tot vorming van sneeuw zich dichtbij het vriespunt afspelen. Een kleine variatie in de temperatuur kan grote gevolgen hebben voor de vorm van de neerslag en de situatie kan over korte afstanden sterk verschillen. Een sneeuwlaag, die dagen blijft liggen, komt nog minder voor. In sommige winters helemaal niet, maar meestal ligt er wel even sneeuw. In Zeeland en Zuid-Holland op 10 dagen per jaar, in het oosten van Groningen, Drenthe en op de Limburgse heuvels ligt op 25 dagen sneeuw.

//Einde bericht

Bron: KNMI

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 17 december 2009, 08:19
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: De Bilt, Drenthe, Groningen, Leiden, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry