Straf voor hackers van ANP-database

16/12
2009
Straf voor hackers van ANP-database

Den Haag, 16 december 2009 - Het gerechtshof ’s-Gravenhage heeft persbureau Novum Nederlands Nieuws B.V. en één oud-medewerker van dit persbureau geldboetes opgelegd voor het hacken van de database van een concurrerend persbureau. Het Haagse hof deed op 16 december 2009 in hoger beroep uitspraak in een zaak tegen het persbureau Novum Nederlands Nieuws B.V. en twee medeverdachten.

Het hof heeft Novum Nederlands Nieuws B.V. veroordeeld tot een geldboete voor het hacken (ook wel ‘computervredebreuk’ genoemd) van een nieuwsberichtendatabase van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het gerechtshof achtte bewezen dat Novum Nederlands Nieuws B.V. in 2004 gebruik had gemaakt van inlogcodes die het ANP aan derden had verstrekt. Daarmee was zij wederrechtelijk, ofwel ten onrechte, in die database van het ANP binnengedrongen.

Daarnaast heeft het gerechtshof één medeverdachte, een voormalig hoofdredacteur, ter zake van het feitelijk leidinggeven aan het hacken door Novum Nederlands Nieuws B.V. veroordeeld tot een geldboete. De andere medeverdachte, destijds commercieel directeur, is vrijgesproken van (mede)plegen, dan wel feitelijk leidinggeven aan het hacken van de database van het ANP.

Datum: woensdag 16 december 2009, 10:43
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry