Start herbeoordeling vergunningen Irakese vreemdelingen

14/12
2009
Deze week ontvangen ongeveer 3000 Irakese vreemdelingen, die een tijdelijke asielvergunning hebben, een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), waarin wordt gemeld dat de IND binnen zes maanden opnieuw zal beoordelen of zij in Nederland mogen blijven.

Het herbeoordelen van deze vergunningen is het gevolg van het beëindigen van het categoriaal beschermingsbeleid voor Irak. Staatssecretaris Albayrak van Justitie beëindigde deze maatregel met instemming van de Tweede Kamer, toen bleek dat de veiligheidssituatie in Irak verbeterd was.

Na de afschaffing van de categoriale bescherming heeft de IND eerst alle zaken heroverwogen waarin sprake was van een aanvraag voor gezinsvorming of –hereniging. Een volgende stap is nu de herbeoordeling van alle overige zaken. Een aanzienlijk deel van deze mensen zal naar verwachting moeten terugkeren naar Irak. In de brief die de vreemdelingen ontvangen worden zij aangemoedigd zich alvast te oriënteren op deze terugkeer. De DT&V organiseert hierover voorlichtingsbijeenkomsten en ondersteunt de vreemdelingen bij hun vertrek.

De komende maanden worden alle zaken waarbij een Irakese vreemdeling op grond van het categoriaal beleid in het bezit is gesteld van een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd, heroverwogen. Als de vreemdeling alsnog in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning op individuele asielgronden, dan behoudt hij zijn vergunning. Wanneer dit niet het geval is, wordt eerst een voornemen uitgebracht tot intrekking van de vergunning. De vreemdeling wordt daarop in staat gesteld zijn of haar standpunt naar voren te brengen. Vervolgens wordt de persoon gehoord door de IND, voordat een beslissing wordt genomen.

Datum: maandag 14 december 2009, 00:00
Bron: Ministerie van Justitie
Categorie: Algemeen
Tags: Irak

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry