Kabinet akkoord met toekomstplannen waterschappen

12/12
2009
DEN HAAG (EZPress) - Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat ingestemd met plannen voor een efficiënter waterbeheer. Door de klimaatverandering staat Nederland voor een aantal grote wateropgaven, die worden uitgevoerd door de waterschappen. Tegen deze achtergrond en in deze tijd waarin nadrukkelijk naar uitgaven gekeken moet worden is het nodig doelmatiger te werken. De plannen moeten leiden tot een besparing op de Rijksbegroting van 100 miljoen euro per jaar vanaf 2011.

De verantwoordelijkheid voor investeringen in de primaire waterkeringen wordt geleidelijk overgedragen van het rijk naar de waterschappen. De primaire keringen zijn de belangrijkste keringen die Nederland beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. De waterschappen verzorgden al het onderhoud aan deze dijken, maar krijgen daar nu de investeringen bij.

De belangrijkste maatregel om efficiëntie te bereiken is het reorganiseren van de afvalwaterketen. Dit gebeurt door het rioolbeheer en de waterzuivering te integreren. Hierdoor kan worden voorkomen dat de waterschapslasten verder stijgen nu de waterschappen de investeringen in de primaire waterkeringen overnemen. Daarnaast maakt de integratie het mogelijk om afgestemde beslissingen over investeringen te nemen en kan de kennis en expertise optimaal ingezet worden. Op welke manier de integratie precies wordt vormgegeven wordt de komende maanden nader bekeken.

Daarnaast wil Huizinga de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen vergroten, het aantal waterschappen door fusies verminderen en de rolverdeling tussen waterschappen, provincies en gemeenten aanscherpen. Al deze verbeteringen zullen de waterschappen beter in staat stellen om met succes en tegen acceptabele kosten de maatregelen uit te voeren die nodig zijn om de klimaatveranderingen het hoofd te bieden.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: zaterdag 12 december 2009, 07:39
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry