Gezocht: innovatieve ondernemers voor duurzame stallen

10/12
2009
Persbericht | 10-12-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft € 2,2 miljoen voor ondernemers met vernieuwende ideeën voor de ontwikkeling van integraal duurzame stal- en houderijsystemen.

Dat zijn stal- en houderijsystemen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast beter zijn voor het milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden en beter passen in het landschap.

Het kabinet wil dat in 2011 5% van de stallen integraal duurzaam is met een perspectief op grootschalige toepassing in de jaren erna. De kenmerken van integraal duurzame stal- en houderijsystemen zijn nog volop in ontwikkeling en ook niet statisch. Onderzoek en innovaties in de praktijk leiden ertoe dat de integraal duurzame stal van 2015 een andere stal is dan die van vandaag. De lat zal geleidelijk aan steeds hoger worden gelegd. Met het Small Business Innovation Research (SBIR) Programma roept minister Gerda Verburg ondernemers op om hun ideeën over duurzame stal- en houderijsystemen te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

In deze stal- en houderij-ontwerpen komt een aantal onderwerpen terug. Het perspectief van het dier is leidend bij de inrichting van de stal- en houderijsystemen en de bedrijfsvoering. Gehouden dieren kunnen behoeften voortvloeiend uit hun natuurlijk gedrag uiten, krijgen daglicht, hebben voldoende ruimte en ondergaan geen of minimale fysieke ingrepen. Gehouden dieren zijn zichtbaar voor burgers, ofwel in het landschap ofwel op het bedrijf. Daarnaast wordt ook op een of meer andere duurzaamheidsaspecten zoals milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden, landschappelijke inpassing én economie een verbetering gerealiseerd (integrale aanpak).

SBIRSBIR biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. SBIR gaat uit van 3 fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase 1 en 2. De minister stelt in totaal een budget van € 2,2 miljoen beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren.

Indienen van voorstellen Tot en met 18 februari 2010 kunt u uw voorstel indienen bij SenterNovem: www.senternovem.nl/sbir.

SBIR is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken (EZ), LNV, Defensie, Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Via het Small Business Innovation Research Programma benut de overheid de innovatiekracht, creativiteit en het ondernemerschap in het bedrijfsleven voor het ontwikkelen van bruikbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt het bedrijfsleven gestimuleerd nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.

Datum: donderdag 10 december 2009, 12:03
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Millieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry