`Noord-Korea ziet noodzaak hervatten overleg`

10/12
2009
SEOUL (ANP) - De Verenigde Staten en Noord-Korea delen de opvatting dat het internationaal overleg over het ontmantelen van Noord-Koreaanse nucleaire installaties moet worden hervat. Dat heeft de Amerikaanse gezant Stephen Bosworth donderdag gezegd na afloop van een driedaags bezoek aan Noord-Korea. Na zijn aankomst in Zuid-Korea zei Bosworth dat hij ,,openhartige gesprekken'' met Noord-Koreaanse functionarissen heeft gevoerd. Het bewind in Pyongyang heeft echter nog niet duidelijk gemaakt wanneer het zeslandenoverleg over de Noord-Koreaanse nucleaire ambities kan worden hervat.

Bosworth bezocht Noord-Korea om het communistische regime te overreden de gesprekken met andere landen te hervatten. Hij heeft verscheidene hoge functionarissen gesproken, maar niet de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

Ruil

Noord-Korea zegde in april het internationale overleg over zijn nucleaire beleid op. Bij dat zeslandenoverleg waren Noord-Korea, China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS betrokken. Met het overleg poogden de andere landen Pyongyang ervan te overtuigen zijn nucleaire ambities controleerbaar op te geven in ruil voor hulp.

Noord-Korea stapte uit het overleg uit woede over sancties van de Verenigde Naties tegen het bewind in Pyongyang. Die waren afgekondigd wegens nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire proeven en de test van een langeafstandsraket.

Datum: donderdag 10 december 2009, 11:31
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: China, Japan, Korea, Noord-Korea, Pyongyang, Rusland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry