Restauratie werven stap dichterbij

09/12
2009
09-12-2009

Utrecht is weer een stap dichter bij de restauratie van haar karakteristieke, monumentale werven. Op dinsdag 8 december heeft het college de eerste voortgangsrapportage vastgesteld. Hierin staan de maatregelen die nodig zijn om in het najaar van 2010 met de werkzaamheden te kunnen beginnen. Door de restauratie, die dringend noodzakelijk is, kunnen de Utrechtse werven voor de toekomst behouden worden. Na een zorgvuldige afweging blijkt dat van de 430 aanwezige bomen er 363 kunnen blijven staan.

In de bomenparagraaf, die voorafgaand aan grote projecten wordt vastgesteld, staat waar en waarom op bepaalde plekken bomen gekapt moeten worden. Op 48 plekken plant de gemeente nieuwe bomen terug. Op plaatsen waar het kan, zet de gemeente een nieuwe boom met een zo groot mogelijke stamdiameter terug. Op 19 plekken wordt geadviseerd om geen bomen terug te planten. Er wordt voor gezorgd dat de nieuwe en bestaande bomen niet in de walmuur kunnen groeien. De bomen die blijven staan, worden tijdens de werkzaamheden goed beschermd. Voor 37 bomen wordt vlak voor en tijdens de uitvoering pas echt duidelijk of - en in hoeverre - het wortelstelsel in de walmuur is ingegroeid. Dan is bekend welk deel van de wortels verwijderd moet worden en of de boom kan blijven staan. Het uitgangspunt is altijd dat de boom behouden blijft, tenzij dit echt niet kan. Uit de inventarisatie blijkt dat het niet mogelijk is de te kappen bomen te verplanten.

Eén velvergunning
Zoals met de gemeenteraad is afgesproken, wordt de restauratie van de wal- en kluismuren gezien als één omvangrijk project, met één bomenparagraaf aan het begin van het project, en waarvoor de velvergunning in één keer wordt aangevraagd. Uit de stand van zaken blijkt dat voor 67 bomen een velvergunning nodig is. Als echter tijdens de werkzaamheden blijkt dat bepaalde bomen behouden kunnen worden, wordt er geen gebruik gemaakt van verleende velvergunning.

Planning uitvoering
De werkzaamheden starten in het najaar van 2010. De aanbesteding start in juni 2010 onder voorbehoud van verlening van de velvergunning. Het eerste deel van het werk is naar verwachting in april 2011 klaar. Omwonenden en bedrijven worden regelmatig geïnformeerd over de voortgang van het herstel van de monumentale werven. Tijdens de werkzaamheden blijven de werfkelders altijd toegankelijk.

Datum: woensdag 9 december 2009, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry