Winstnemingen drukken Europese beurzen

10/08
2009
Winstnemingen drukten maandag de Europese beurzen. Beleggers verzilverden winsten na de opmars van de beurzen in de afgelopen tijd. De hoofdgraadmeters bereikten vrijdag het hoogste punt in negen maanden.

De AEX van meest verhandelde fondsen in Amsterdam is in de afgelopen vier weken 21 procent gestegen, en bereikte vrijdag het hoogste punt van dit jaar. De hoofdgraadmeter stond vlak na de opening van Wall Street 0,9 procent in de min op 287,90 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen ging licht omhoog tot 422,06 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tussen 0,4 en 0,9 procent lager.

Winstnemingen

Vooral in de bankensector was in de middag sprake van winstnemingen. De Britse banken Barclays en HSBC gingen respectievelijk 1,5 en 0,8 procent omlaag. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas gingen 1,3 en 1,1 procent omlaag.

In Amsterdam zakte ING licht. Aegon verloor 1 procent. De twee financiële instellingen presenteren deze week hun kwartaalcijfers.

`Vlees noch vis’

,,Het is vlees noch vis met de handel”, aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van zakenbank Dresdner VPV over de handel maandag op het Damrak. Er is weinig nieuws waar beleggers zich aan vast kunnen houden.

VastNed presenteerde maandag de halfjaarcijfers van dochterbedrijven Retail en Offices/Industrial. VastNed Retail steeg 0,7 procent. Het bedrijf verwacht fors meer winst in 2009. VastNed Offices/Industrial gaf een verwachting af die hoger is dan analisten van zakenbank Petercam hadden voorspeld. Petercam gaf het fonds een opwaardering. Het fonds steeg 3,4 procent.

Unilever

Onderaan de AEX bungelde levensmiddelenconcern Unilever met een min van 2,8 procent. Het fonds heeft de afgelopen tijd veel aan waarde gewonnen. Zakenbank Theodoor Gilissen gaf Unilever een afwaardering.

Grondstoffen werden maandag minder waard, waardoor hieraan gerelateerde fondsen minder waard werden. De oliefondsen Shell en Total gingen respectievelijk 0,8 en 0,9 procent omlaag. Mijnbouwers gingen ook achteruit. Rio Tinto, Anglo American en Xstrata daalden tussen 2,7 en 3,5 procent.

De euro noteerde maandagmiddag op 1,4170 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4185 dollar.

Datum: maandag 10 augustus 2009, 15:46
Bron:
Categorie: Economie
Tags: Amsterdam, Duitsland, Frankfurt, Frankrijk, Londen, Noord-Holland, Parijs, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry