Eén jaar rookvrije horeca: een succes

01/12
2009
Het rookverbod in de horeca is een succes: de luchtkwaliteit in horecagelegenheden is aanzienlijk verbeterd en rokers hebben meer (succesvolle) stoppogingen ondernomen.

Dat blijkt uit vier onderzoeken die minister Klink heeft laten doen naar de effecten van het rookverbod in de horeca, dat sinds 1 juli 2008 van kracht is. Dat schrijft de minister vandaag aan de Tweede Kamer.

Positief

Rokers die (nog) niet gestopt zijn, zijn minder gaan roken sinds 1 juli 2008. Het roken is niet verschoven naar de thuissituatie. Verder is het draagvlak voor de rookvrije horeca het afgelopen jaar toegenomen. Niet alleen staat de meerderheid van de Nederlanders positief tegenover het rookverbod, ook de horecaondernemers zijn positiever dan het jaar ervoor. De minister noemt de resultaten bemoedigend. “De rookvrije horeca heeft positieve effecten op het aantal luchtwegklachten, het aantal hart- en vaatziekten en de levensverwachting.�

Kleine horecagelegenheden

Klink onderzoekt momenteel of innovatieve ventilatietechnieken een gelijkwaardig alternatief bieden voor een afgesloten rookruimte. Dit biedt kansen voor kleine horecagelegenheden die moeite hebben een afgesloten rookruimte te creëren. De Voedsel- en Warenautoriteit zal het rookverbod niet handhaven in kleine horecagelegenheden totdat de uitkomst van dit onderzoek bekend is.

Datum: dinsdag 1 december 2009, 16:42
Bron: Ministerie van VWS
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry