Besmettelijke vogelziekte in Nederland

09/08
2009
HILVERSUM (ANP) - Onderzoekers hebben in Nederland enkele gevallen van de besmettelijke vogelziekte trichomonas gallinae vastgesteld. De afgelopen drie maanden kwamen door de ziekte, die ook bekend staat als 'het geel', in Duitsland al tienduizenden zangvogels om. Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek kregen de afgelopen weken diverse meldingen van 'verdachte' gevallen. De dieren waren echter al te lang dood om de ziekte vast te kunnen stellen. Onderzoekers van Alterra in Wageningen en het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht hebben nu bij twee vogels 'het geel' geconstateerd, bleek zondag in het radioprogramma Vroege Vogels.

De ziekte veroorzaakt een geelkleurig abces in de keelholte, waarna de vogels stikken of verhongeren. Vooral groenlingen, vinken en merels werden in Duitsland het slachtoffer. De infectie komt ook voor bij duiven en roofvogels.

Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij het overdragen van voedsel. Vogelbescherming Nederland raadt mensen die vogels voeren aan bakjes goed schoon te maken.

Datum: zondag 9 augustus 2009, 09:37
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Duiven, Gelderland, Hilversum, Noord-Holland, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry