Gemeente Utrecht organiseert prijsvraag 'Waar laat ik mijn fiets?'

25/11
2009
25-11-2009

De historische binnenstad van Utrecht vraagt om creatieve oplossingen voor fietsparkeren. Via een prijsvraag roept de gemeente iedereen binnen en buiten de stad op om hierover mee te denken. Tot 1 februari 2010 kan iedereen creatieve oplossingen of ideeën insturen voor het stallingsprobleem in de binnenstad. Onder alle inzenders worden twee VIP-arrangementen verloot voor de finish van de 2e etappe van de GIRO d'Italia in Utrecht in 2010. De prijswinnaars kunnen rekenen op mooie prijzen, waaronder een splinternieuwe fiets naar keuze ter waarde van €1000,-.

Ingrid de Bondt is in Utrecht niet alleen wethouder Verkeer, maar ook verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte in de stad: `Utrecht heeft een bruisende, sfeervolle historische binnenstad. Dagelijks zijn hier duizenden fietsers onderweg naar werk, school, station of de winkels. Als gemeente stimuleren we het gebruik van de fiets en tegelijkertijd willen we ook onze binnenstad aantrekkelijk en sfeervol houden. Er zijn nu te weinig klemmen voor het grote aantal fietsers dat elke dag naar de binnenstad komt, waardoor fietsen vaak buiten de rekken staan. Dat geeft niet alleen een rommelig gezicht, maar zorgt ook voor hinderlijke en soms gevaarlijke situaties. We doen zelf al veel, maar we hebben wel behoefte aan creatieve en slimme ideeën van bewoners en organisaties voor het fietsparkeren in onze mooie binnenstad.`

Ideeën of oplossingen kunnen gaan over:
• Nieuwe fietsparkeerplekken en/of originele fietsparkeermogelijkheden.
• Beter en slimmer gebruik van de fietsenstallingen en fietsklemmen die er zijn.
• Tips om te voorkomen dat fietsers hun fietsen buiten de fietsklemmen plaatsen.

Wat doet de gemeente Utrecht?
De gemeente investeert fors om er voor te zorgen dat er voldoende parkeervoorzieningen zijn voor fietsers. Daarom zijn de volgende maatregelen genomen in de binnenstad:
• Een nieuwe fietsenstalling op het Smakkelaarsveld voor 2.500 fietsen.
• Een nieuwe fietsenstalling onder het pand van Van Haren aan het Vredenburg voor 150 fietsen (ingang aan de Lange Koestraat).
• Een mobiele fietsenstalling op de Mariaplaats op zaterdagen.
• Het bijplaatsen van klemmen in het stationsgebied.
• Sinds 1 september 2009 zijn alle bewaakte stallingen van de gemeente gratis.
• Actief handhaven op gevaarlijk gestalde fietsen en het weghalen van fietswrakken.

Gemeente blijft investeren
Ook in de toekomst blijft de gemeente investeren in nieuwe maatregelen. Er komt een grote fietsenstalling onder het nieuwe winkelcomplex De Vredenburg, en er zijn plannen voor een nieuwe stalling onder het Janskerkhof. Ondanks al deze maatregelen kan de gemeente de groei van het aantal fietsen in de binnenstad niet bijhouden. In de komende jaren blijft er een tekort bestaan aan fietsparkeerplaatsen in de binnenstad.

Informatie over de prijsvraag op internet
Mensen die mee willen doen, kunnen op www.utrecht.nl/prijsvraagfietsparkeren en bij de wijkbureaus meer informatie krijgen. De termijn voor het inzenden van de plannen eindigt op zondag 31 januari 2010.

Datum: woensdag 25 november 2009, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Groningen, Haren, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry