Wat als ik vanaf nu mijn werk door een AI laat doen?

20/03
Een lezer vroeg me:
Ik las: “Een nieuwe Amerikaanse start-up genaamd Cognition heeft een AI-software-engineer ontwikkeld die volgens het bedrijf helemaal autonoom kan werken.” Nu vroeg ik me af: als ik die tool inhuur om mijn werk als engineer te doen, en ik presenteer dat (natuurlijk na enige controle) als eigen werk, neem ik dan een arbeidsrechtelijk risico?
Deze tool, `Devin’ geheten, zou “complexe engineeringtaken die duizenden beslissingen vergen, kunnen plannen en uitvoeren”, inclusief bijleren en fouten oplossen. De tool is vooralsnog enkel in beta beschikbaar, dus het zal nog even duren voordat deze vraagsteller ermee aan de slag kan.

Is het arbeidsrechtelijk problematisch om een tool in te zetten? Die vraag is redelijk nieuw in het arbeidsrecht. We hebben wel al heel lang het criterium dat je het werk zélf moet doen. Je mag je als werknemer niet zomaar laten vervangen of je werk extern uitbesteden. (Dit is zelfs een van de criteria waarmee zzp’ers van werknemers worden onderscheiden.)

Een tool inzetten om je werk sneller of beter te doen is echter niet hetzelfde als een ander je werk laten doen. Het probleem met AI is natuurlijk dat de grens tussen “een tool” en “iemand anders” aan het vervagen is.

Het arbeidsrecht zou het arbeidsrecht niet zijn als er toch niet ergens een mooie norm ligt. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het instructierecht: de werkgever bepaalt hoe het werk wordt gedaan. Wil die dat jij met Emacs code klopt, dan is dat hoe het gaat – ook al zijn er vi betere tools beschikbaar. Zomaar een externe tool gebruiken in strijd met zo’n instructie is dus een behoorlijk probleem voor de werknemer.

Ook heb je de algemene norm van goed werknemerschap. Zou een normaal werkende werknemer zonder overleg of melding een externe AI tool inzetten? Dat lijkt me niet. Dus behoor je dit te melden. Al is het maar omdat de werkgever dan de risico’s kan inschatten en de kosten kan dragen.

Fundamenteel is dit niet anders bij een AI tool dan zeg bij de keuze voor Emacs. De vraag voor mij is dan ook vooral hoe je dit verborgen zou kunnen houden, het voelt nét iets groter dan die zelfgemaakte macro die het handwerk van de collega’s reduceert tot 5 minuten nalopen van de resultaten.

Arnoud

Het bericht Wat als ik vanaf nu mijn werk door een AI laat doen? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 20 maart 2024, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry