Mag de onderaannemer van de zonnepanelen deze uitzetten als je niet betaalt?

14/03
Intrigerende bij Tweakers:
Vorig jaar zijn bij mij zonnepanelen aangelegd. De omvormers en gateway zijn van Enphase. Het hele proces was bijzonder rommelig, en achteraf werd ik gebeld door iemand die claimt de onderaannemer te zijn. Die gaf aan dat de hoofdaannemer failliet is gegaan, en dat ik aan hem moest betalen. Als ik dat niet zou doen, dan zou hij de zonnepanelen op afstand buiten werking stellen.
Dat “buiten werking stellen” is een administratief eenvoudig dingetje: standaard worden installateurs van deze systemen als “maintainer” in de beheersoftware aangemerkt. Alleen zij kunnen dan dingen aanpassen. De klant kan alleen lezen en heeft verder geen controle.

De praktische workaround is zelf een bedrijf aanmelden bij Enphase (dit hoeft niet echt te bestaan) en die als maintainer op te voeren. Alleen is onduidelijk of daarmee de oude maintainer wordt verwijderd. De dreiging van afsluiting zit dus nog steeds in de lucht.

De vraag of het mág wordt daarmee relevant. In principe mag een dienstverlener of aannemer maatregelen nemen als hij niet wordt betaald. Denk aan de aannemer die de voordeursleutel niet geeft (of een hek om de schuur zet) als de klant de factuur niet betaalt. Alleen: dat moet je vóór levering doen, want “het retentierecht eindigt doordat de zaak in de macht komt van de schuldenaar of de rechthebbend” (art. 3:294 BW). Wel moet dat dan “vrijwillig en zonder voorbehoud” gebeuren.

Bij het Tweakers-bericht lees ik dat de zonnepanelen “vorig jaar” zijn geplaatst. Dan mag ik wel vermoeden dat ze ondertussen opgeleverd en in gebruik genomen zijn, zodat volgens mij die regel over einde retentierecht opgaat. Dus de aannemer mag ze niet meer terug in zijn macht nemen en eisen dat er betaald wordt.

Een extra complicatie is natuurlijk dat het hier gaat om een onderaannemer, niet de contractspartij van de consument. Die heeft nooit betaald gekregen van die hoofdaannemer, omdat die in de tussentijd failliet is gegaan.

Het simpele antwoord is dan: ik heb als consument niets te maken met die onderaannemer, omdat ik daar geen contract mee heb. Die mag me dus niet dwingen tot betalen en al helemáál niet de spullen weghouden tot ik dat doe.

Het ligt alleen iets complexer. Zolang de zonnepanelen nog eigendom zijn van de onderaannemer, mag deze ze onder zich houden tot zíjn opdrachtgever – de hoofdaannemer dus – betaald heeft. Dat is zeg maar hetzelfde als een leverancier die de panelen niet levert zodat installatie niet kan gebeuren. Vereist is dan wel dat de panelen dan eigendom zijn van de onderaannemer, en dat hangt natuurlijk sterk af van hoe de taakverdeling was. Én de boel mag nog niet opgeleverd zijn.

Arnoud

Het bericht Mag de onderaannemer van de zonnepanelen deze uitzetten als je niet betaalt? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 14 maart 2024, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry