Hola, nu moet de rechtbank gaan bepalen of ChatGPT een superintelligentie is?

12/03
Photo by Jonathan Kemper on Unsplash

OpenAI en topman Sam Altman worden aangeklaagd door Elon Musk, meldde BNR onlangs. Zij zouden afspraken hebben geschonden met Musk als medeoprichter van OpenAI. Die organisatie is opgericht als een nonprofit die Artificial General Intelligence op verantwoorde wijze zou realiseren, maar is nu verworden tot een Microsoft-puppet die alleen maar geld wil verdienen. Of zoiets.

Normaal zou je zeggen: je was inderdaad medeoprichter maar je bent weggegaan, dus helaas voor jou wij doen wat wij nu willen. Echter, als je aandeelhouder bent, dan kun je nog steeds klagen over zulke dingen want dat kan de koers aantasten. Alleen is OpenAI dus een stichting (nonprofit) en geen bedrijf – het bedrijf is een dochter van de stichting, en afspraken zoals met Microsoft zijn met die dochter.

Musk heeft niet echt een contract met OpenAI, dus wat dat betreft staat de claim ietwat op lemen voeten. Er waren wel wat emails met eisen en voorstellen, maar geraadpleegde juristen zijn skeptisch:
While contracts can be formed through a series of emails, the lawsuit cites an email that appears to look like a proposal and a “one-sided discussion,” said Brian Quinn, a law professor at Boston College Law School. “To the extent Musk is claiming that the single e-mail in Exhibit 2 is the `contract,’ he will fall well short,” Quinn said.
Er is echter nog een interessant punt in die klacht van Musk: “GPT-4 is an AGI algorithm, and hence expressly outside the scope of Microsoft’s September 2020 exclusive license with OpenAI.” AGI in deze context staat dus voor “Artificial General Intelligence”, zeg maar een algemeen gerichte AI die ongeveer op mensniveau kan denken en doen.

AGI is iets waar Musk wakker van ligt, het was een van de redenen om OpenAI mede op te richten: verantwoorde ontwikkeling van AGI en niet zomaar voor de poen snel wat op de markt brengen. En dat is volgens mij de onderliggende boosheid die deze rechtszaak stimuleert. (Naast dat OpenAI had beloofd alle broncodes en parameters open te maken, wat dus niet gebeurd is.)

De constructie van OpenAI is namelijk dat ze pre-AGI technologie mag verkopen, maar niet AGI technologie. Microsoft heeft (exclusieve) toegang tot diverse AI modellen van OpenAI, en deel van de klacht van Musk is dus dat dat niet mag omdat GPT4 een AGI is, en anders in ieder geval het eerstvolgende model wel. Alleen: volgens de statuten bepaalt de raad van bestuur van OpenAI wanneer iets AGI is. Het is dus de vraag wat de rechter daar over mag zeggen, omdat een bestuur in principe zelf beslist.

Arnoud

 

Het bericht Hola, nu moet de rechtbank gaan bepalen of ChatGPT een superintelligentie is? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 12 maart 2024, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Boston, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry