Japanse overheid wijzigt regelgeving die gebruik van diskettes verplicht

01/02
“rainbow diskettes, IBM formatted” by frankieleon is licensed under CC BY 2.0

Het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie heeft allerlei regelgeving aangepast die het gebruik van diskettes en cd-roms verplicht. Dat las ik bij Security.nl. De aangepaste verordeningen gebruiken nu techniekneutrale benamingen.

Waarom is mij niet duidelijk, maar Japan bleek bijna 2000 wetten en regels te hebben waarin expliciet naar floppydisks werd verwezen. De BBC legt uit:
This is not the first time Japan has hit the headlines for its old-fashioned habits – which remain a paradox given the country’s proficiency at developing exciting new products. Various explanations have been offered, including poor digital literacy and a bureaucratic culture with conservative attitudes.
Mijn gok zou zijn dat dit als stoffig detail in een wet staat en niemand zin had om daar een punt van te maken. Het gaat toch goed? Ik zie niemand op straat demonstreren. Nou dan.

Veel mensen linktipten me dit bericht vanuit een motivatie van “haha gekke juristen zijn zo ouderwets”. Dat zal zeker ook mee hebben gespeeld – maar de reden om zo ouderwets te doen is vaak simpel: (a) het werkt, (b) we weten dat het rechtsgeldig is. Dat moeten we met jouw flitsende app nog maar zien, en die floppy disk heeft géén ellenlange uitsluiting van aansprakelijkheid.

In Nederland hebben we nooit expliciete regels over floppy’s als verplicht medium gehad. Ja, er was de Aangiftediskette die in 2008 `abrupt’ werd afgeschaft, maar dat was een optie en geen plicht. De beste analogie is volgens mij de fax, die in 2021 bij de Rechtspraak als laatste werd afgeschaft. Ik schreef toen:
De overstap van post naar fax was destijds al een grote stap. Ik kon niet precies achterhalen wat de eerste uitspraak was waarin faxverkeer als rechtsgeldig werd erkend, de strafzaak HR 13 september 1988, NJ1989,12 lijkt de eerste uitspraak te zijn geweest. Hierin stond ter discussie of een gefaxte pleitnota wel rechtsgeldig ondertekend was door de advocaat. Immers, hoe controleer je de echtheid van een korrelig plaatje? Gelukkig was de advocaat-generaal van de HR behulpzaam:
Nodig is dat de advocaat telefonisch of schriftelijk aan de griffie van de HR laat weten dat de gefotocopieerde handtekening zijn handtekening is. Waar zo een nadere mededeling ontbreekt zal slechts een toevallige omstandigheid, zoals de aanwezigheid in het dossier van een brief van de indienende advocaat met diens originele handtekening en de mogelijkheid om de overeenkomst van die handtekeningen zonder moeite vast te stellen, de schriftuur met de gefotocopieerde of ‘gefaxte’ handtekening kunnen redden.
In andere zaken werd vergelijkbaar geoordeeld, waarbij ook wel als argument werd geaccepteerd dat je het origineel naleverde en dat men achteraf kon zien dat dit identiek was aan de fax. Dan heb je je origineel maar kan het allemaal net wat sneller. Daar kon niemand op tegen zijn, maar zeker woog ook mee dat professionele procespartijen zoals advocaten of rechters er geen belang bij zouden hebben om vervalste faxen te sturen. De kans op vervalsingen zou dus klein genoeg zijn.
Japan lijkt vergelijkbaar te hebben geoordeeld, waarbij informatiebeveiliging een argument was. Een floppy per koerier is immers lastiger te hacken dan een internetverbinding.

Arnoud

Het bericht Japanse overheid wijzigt regelgeving die gebruik van diskettes verplicht verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 1 februari 2024, 08:20
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Japan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry