In het moderatieteam van X heeft maar één persoon Nederlands als hoofdtaal, is dat erg

10/11
Het sociale medium X heeft één persoon in het moderatieteam van wie Nederlands de eerste taal is. Dat meldde Nu.nl onlangs op basis van de DSA-transparantierapporten die X née Twitter periodiek moet publiceren. Het moderatieteam telt 2.294 mensen, waarvan er eentje dus Nederlands spreekt.

De Digital Services Act eist van zeer grote platforms zoals X dat ze regelmatig updates geven over allerlei aspecten van de dienst. Deze transparantierapporten moeten elke zes maanden uitkomen, en een van de verplichte elementen is het aantal “human resources” per officiële EU-taal en hun kwalificaties. Dat doet X dus zo:

Allereerst valt mij dan op dat ze van “rapporteren per taal” gaan naar “dit zijn de volgens ons meest gesproken talen in de EU”, maar goed als de rest 0 is dan snap ik het wel. Verder komt er dan een uitgebreide tekst over hoe goed het team dan wel niet is (ik ben te cynisch want ik ruik ChatGPT). Maar de vraag blijft: is dit erg?

Formeel heeft X aan de DSA voldaan: artikel 42 eist niet meer dan dat je vertelt hoe veel mensen per taal je hebt en wat hun kwalificaties zijn. “We hebben niemand en die halve paardenkop die er zit, kan niets” is een juist antwoord als dat de situatie is. Echter, artikel 16 eist dat je adequaat omgaat met klachten over content, en een onkundige halve paardenkop kan dat natuurlijk niet. Je cijfers zeggen dus wel iets over de kwaliteit van je moderatieteam.

Het aantal mensen (en hun talen + deskundigheid) past natuurlijk ook goed in een analyse van de systemische risico’s (artikel 34) waar je als VLOP naar moet kijken. Als je te weinig mensen hebt om het Nederlandse taalgebied goed te modereren, dan kunnen er dingen misgaan in Nederland. Dat is echter iets voor het risk assessment dat pas over een half jaar hoeft te verschijnen.

Arnoud

 

Het bericht In het moderatieteam van X heeft maar één persoon Nederlands als hoofdtaal, is dat erg verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 10 november 2023, 08:19
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry