Daar gaan we weer: nu gaan we met soevereine AI op de oceaan dobberen

06/11
De BlueSea Frontier Compute Cluster komt eraan. 10,000 NVIDIA H100 GPU’s op een groot vlot, en dat is juridisch gezien een nieuw land. Nee, dat gaat vast beter werken dan het cryptoschip Satoshi dat in 2021 helemaal niets werd. Laten we hopen dat het een grap is.

De directe aanleiding voor deze aankondiging is die executive order van gisteren, plus de `dreiging’ van de AI Act:
Government overreach not only stalls the pace of innovation, but also interferes with the cosmic endowment of humanity. These AI are not mere tools. They’re the embodiment of human ambition, the realization of our potential as a civilization.
(Ja, ik denk ook dat dit John Perry Barlow is die door ChatGPT is geparafraseerd.)

Afijn, het idee is natuurlijk weer dat je op de grote blauwe oceaan vrij bent van alle statelijke bemoeienis, zodat je daar je eigen land kunt beginnen. En op Wikipedia kun je nalezen wanneer je een land bent:
Their statehood is recognized through the United Nations Convention on the Law of the Sea and the Montevideo Convention. Each BSFCC fulfills the criteria for statehood: – permanent population – defined territory – a government – capacity to enter into relations with other states.
En ja, dat staat in de staatsrechtboekjes als een veelgebruikte definitie van een land. Maar daarbij wordt altijd één belangrijk detail vergeten: je bent pas een land als andere landen je als zodanig zien. Er is geen internationale rechtbank die hier uitspraken over doet of zoiets. Dus je kunt wel honderd keer roepen dat je een “defined territory” hebt, maar als andere landen vinden dat dat territorium van hen is, dan heb je pech.

Zelf ben ik meer gecharmeerd van de definitie die neerkomt op belastingen kunnen innen en je grondgebied kunnen verdedigen. Dan besta je echt, en ben je ook wat structureler in business dan wanneer je met een schip net buiten het normale bereik van de kustwacht bent.

Natuurlijk, er is een kans dat men je gewoon laat zitten, net als meneer Bates die in 1967 Sealand claimde en daarmee wegkwam omdat niemand dat verlopen geschutsplatform in de Noordzee wilde hebben.

Het grote probleem blijft het contact met het vasteland. En dat heb je nodig: je platform roest onder je weg waar je bij staat, dus je moet voor onderhoud terug. Je hebt brandstof nodig voor je schip, zonnepanelen gaat echt niet genoeg zijn. Je mensen hebben voedsel en water nodig, en dat is er niet midden op zee.

Ook zul je mensen nodig hebben die werk komen doen, en die willen graag betaald. Bij scheepspersoneel gelden allerlei regels, en een werkgever die niet op voorhand zich daaraan committeert die krijgt geen werknemers. Een zo’n regel is dat je je onderwerpt aan een bepaald land (zodat je daar gesued kan worden voor achterstallig loon, bijvoorbeeld). En als men daar dan bij je geld kan, dan kan dat ook voor andere dingen.

Plus, wat veel mensen vergeten: hoe krijg je daar internet? Nog even los van het feit dat er geen high-speed internet te krijgen is zo ver van land, je zult een contract met een private partij moeten sluiten. En die zit met zijn downlink in een land waar wél regels gelden, en zal dus al snel zich gedwongen zien je af te sluiten als jij je niet aan die regels houdt.

Arnoud

Het bericht Daar gaan we weer: nu gaan we met soevereine AI op de oceaan dobberen verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 6 november 2023, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Montevideo, Uruguay

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry