Wat gaat de EU doen met generatieve AI en foundation models in de AI Act?

26/10
AlexandraKoch / Pixabay

De Europese wetgever trekt een sprint om de regulering van generatieve AI vast te leggen, las ik bij Euractiv. De snelle opkomst van GPT was een nogal onverwacht dingetje, waar men maar niet uitkomt. “This is the last thing still standing in the negotiation,” aldus Europarlementariër Dragos Tudorache nog dit voorjaar. Dat viel dus een tikje tegen.

De voorgenomen AI Act – die in januari van kracht moet worden – ging altijd uit van concrete systemen met specifieke toepassingen. GPT en collega’s zijn het tegenovergestelde van waar de wet van uit ging: ze zijn general-purpose oftewel foundational voor specifieke toepassingen. De hele opzet van systemen met doelen en risico’s past dus eigenlijk niet goed.

Maar we hebben een wet, GPT is een AI en dus moet en zal deze gaan passen. Inderdaad, hamer en spijker en zo. De kern van het probleem is dat de AI Act uitgaat van systemen met een specifiek doel, de “intended purpose” zoals vastgelegd in de documentatie. Deze AI doet toegangscontrole, die AI bestuurt een auto en die laatste verzorgt ouderen. Foundation models zijn breed georienteerd: ze kunnen alles, hoewel je ze vaak nog wel bij moet sturen om een specifiek ding te kunnen.

De snelle opkomst van ChatGPT met name heeft ertoe geleid dat het Europees Parlement heel snel een bepaling hierover heeft toegevoegd. Maar hoe dat zou moeten passen in het bredere systeem, blijft de vraag: wat moet je met eisen over documentatie die je doelstelling willen weten, als je geen doelstelling hébt?

Het voorgestelde compromis komt erop neer dat de eisen beperkt worden tot transparantie over hoe de systemen gebouwd zijn (data, parameters, evaluaties over bias, zulke dingen) en dat je voor de rest alleen aanreikt wat anderen nodig hebben om een specifieke AI te bouwen met jouw systeem.

Maar er is meer: een “zeer capabel” foundation model moet ook nog extra regels krijgen omdat haar mogelijkheden onverwacht en onvoorspelbaar zijn. Zeg maar “we willen niet nóg een keer overvallen worden door AI’s die kunnen toveren”. Wat daarover precies vast moet liggen, is nog niet duidelijk.

Wil je weten hoe dit allemaal praktisch uit gaat pakken? Bestel dan mijn nieuwste boek: AI and Algorithms, mastering legal & ethical compliance.

Arnoud

Het bericht Wat gaat de EU doen met generatieve AI en foundation models in de AI Act? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 26 oktober 2023, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry