Een intrigerende via Linkedin:
Is er al een `Leidraad voor Juridische Auteurs-richtlijn’ voor het verwijzen naar ChatGPT of andere generatieve AI? Ik zie wel APA-richtlijnen, maar zijn er ook al voorbeelden bekend van juridische auteurs die ChatGPT citeerden? Hoe zou jij ChatGPT citeren conform Leidraad?
Ik was een beetje verbaasd, want om nou te zeggen dat ChatGPT bekend staat om haar inventief onderzoek of hoogdravende analyses, nee. Maar goed, dat is geen argument bij de vraag, hoe citeer je een tekst die je op ChatGPT.com aantreft.
In de comments geeft Vincent Bontrop een voorbeeld van een persistente link naar een ChatGPT uitvoer. Als ik daarop de regels van de Leidraad voor juridische auteurs loslaat, dan krijg je `Communicatie in psychologie’, ChatGPT.com 3 september 3, 2023 .
Ik zit wel te twijfelen of deze uitvoer geschikt is als bron. Citeren uit Wikipedia is ook altijd op het randje: wat daar staat, mag je meestal als algemeen bekende kennis aanmerken en dat behoeft geen bron. En als het wél specifieke kennis is, dan verwijst Wikipedia naar een echte bron en dan citeer je die. Dus ik weet geen situatie waarin je Wikipedia als bron opvoert.
ChatGPT geeft evenzo algemeen bekende kennis aan, maar geen eigen opinie, inschatting of nieuw ontdekte feiten. Er is dus geen reden om ChatGPT als bron van wat dan ook op te voeren. Dit geheel los van de vraag of ChatGPT een auteur is.
Arnoud
Het bericht Hoe citeer je ChatGPT in een juridisch artikel? verscheen eerst op Ius Mentis.