Mag je het nieuws herschrijven met AI?

11/09
Er duiken steeds meer nieuwssites op die kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken. Dat meldde Nu.nl een tijdje terug (sorry). De kern is dat je die artikelen dan in ChatGPT duwt met de instructie “herschrijf dit”, waarna het resultaat automatisch online gaat. Mag dat?

De Amerikaanse nieuwswaakhond NewsGuard heeft 37 van die sites aangetroffen, wat vrij eenvoudig was omdat men soms fouten maakte in de prompt en dan de standaardtekst “Als AI-taalmodel kan ik niet …” liet staan. Dus het betrappen dat iemand dit doet, dat lukt nog wel.

Het Nu.nl-artikel heeft het dan over `plagiaat’, maar dat is geen juridische term. Plagiëren kan ook gaan over het  (zonder naamsvermelding) overnemen van iemands idee, ontdekking of werkwijze, zaken die juridisch prima mogen maar waar men met name in de wetenschap ernstig gefronste wenkbrauwen van krijgt.

De juridische term is gewoon “auteursrechtinbreuk”, en dat is nog geen uitgemaakte zaak. Auteursrecht krijg je namelijk op jouw uitwerking van een idee of jouw vertelling van een serie feiten. En specifiek bij nieuws kan dat vrij dun zijn: je kunt het op heel veel manieren vertellen, maar als het neerkomt op “er staat een file op de A12” dan is dat feit vrij voor iedereen om in eigen woorden door te vertellen.

Het meekijken met andermans nieuws en dat in eigen woorden doorvertellen is al zo oud als het nieuws, volgens mij. Het was alleen altijd vrij veel werk, omdat je echt wel je best moet doen als mens om een artikel echt opnieuw te schrijven. Dat laatste is nu een kwestie van iets aan ChatGPT vragen (bron, klik voor groot):

Met een paar API-koppelingen kun je dit volledig automatiseren, zodat je bij ieder nieuwsbericht op een bronsite vrijwel direct een herschreven kopie op je eigen site krijg.

Auteursrechtelijk is dit volgens mij aan de goede kant van de streep, omdat de zinnen duidelijk afstand houden van het origineel. Ze bevatten dezelfde feiten, maar dat is dus geen probleem, de opbouw is anders en er worden geen zinsconstructies letterlijk herhaald. Ik zie niet hoe dat auteursrechtinbreuk zou zijn.

Natuurlijk, het voelt onrechtvaardig, maar dat is omdat het hiermee zó makkelijk is geworden om mee te rijden op andermans werk zonder dat daar een juridisch eenvoudig trucje (een DSA copyright takedown) tegen is. Maar dat is echt een heel andere discussie.

Arnoud

 

Het bericht Mag je het nieuws herschrijven met AI? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 11 september 2023, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry