Chipontwerper Arm krijgt iedereen op de kast met haar merkhandhaving

05/09
Chipbedrijf Arm is druk bezig zijn handelsmerk `Arm’ te beschermen, las ik bij AG Connect. Dat gaat hard: een auteur van boeken over de chipsarchitectuur werd aangemaand, domeinnamen geblokkeerd enzovoorts. Het gaf veel ophef, dus laten we dit eens juridisch bekijken.

Wat is er nu precies aan de hand?
Security-onderzoeker [Maria] Markstedter is nu dus haar domeinen arm-assembly.com, arm-reversing.com, arm-exploitation.com en arm-basics.de kwijt. Op die websites bood zij tutorials, technische uitleg en security-informatie over chips gebaseerd op de Arm-architectuur. Daarnaast promootte zij haar boek ‘Arm assembly and reverse engineering’.
Markstedter is een van de bekendste security-experts op het gebied van deze chips-architectuur, dus het is niet raar dat zij zichzelf profileert onder verwijzing naar de merknaam. Dat is wat je weet, dat is wat je kunt.

Het bedrijf Arm stelt echter dat dit merkinbreuk is. En ja, natuurlijk is “ARM” een merk voor deze chips en wat daar omheen zit. Je mag niet andermans merk gebruiken voor aanprijzen van je eigen producten of diensten, of doen alsof je goedgekeurd of aanbevolen bent door de merkhouder.

De boze brief over de domeinnamen laat zien hoe merkhouders zoiets benaderen. Wij hebben een merk, u gebruikt het merk dús het is merkinbreuk, binnen 24 uur ermee stoppen. En ik ga nu iets ergerlijks zeggen: dit is de juridisch juiste benadering, want het ís hun merk, je ziét gebruik en dat mag je in beginsel laten staken.

Natuurlijk, er is zoiets als refererend merkgebruik. “Hardware met Arm chips vereist”, “Wij zoeken de security-gaten in uw Arm-gebaseerde borden”, “Leer met dit boek Arm assembly in 24 uur”. Dat soort zaken is géén inbreuk en mag dus niet worden geblokkeerd. Echter, formeel is dit een verweer dat je als gebruiker van het merk moet voeren. En er is geen plicht dat de merkhouder jou informeert over dit verweer.

Bij refererend merkgebruik moet je dan wel weer oppassen dat je geen verwarring stichting. “Het Arm handboek” met hun bedrijfslogo op de cover zou ik dus zeker niet doen, ook al is dat handboek inhoudelijk volkomen neutraal. Dit schurkt te zeer aan tegen een “officieel” handboek van de fabrikant zelf. “Markstedter On Arm” lijkt me daarentegen verder prima.

Het zou mij verder niets verbazen als deze actie richting Markstedter niet bewust op haar gericht was, maar voortkwam uit een eenvoudige zoektocht naar domeinnamen met `Arm’ erin. Ik zie dat namelijk vaak. Begrijpelijk, want heel vaak gaat het gewoon om snelle jongens (m/v/x) die even een paar centjes Adsense willen meepakken.

Arnoud

Het bericht Chipontwerper Arm krijgt iedereen op de kast met haar merkhandhaving verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 5 september 2023, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry