Nvidia’s kwartaalomzet en -winst stegen met honderden procenten door AI-gpu’s, mag dat?

30/08
Nvidia behaalde in het vorige kwartaal een recordomzet en -winst, las ik bij Tweakers. De grafischekaarten- en chipsfabrikant kreeg die vooral uit een explosieve stijging van gpu’s voor datacenters waar kunstmatige-intelligentietoepassingen op draaien. De nettowinst bijvoorbeeld steeg 843 procent (geen typefout) ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Het riep vele boze reacties op over woekerwinst en of dat wel zou mogen.

Woekerwinst of hanteren van woekerprijzen is op zichzelf niet verboden. Het idee is dat de markt je wel afstraft: ik koop mijn brood wel bij de concurrent als jij 10 euro voor een brood vraagt.

Het is problematisch als je exorbitante winsten maakt door misbruik van je machtspositie. Alle bakkers zijn failliet, ik ben de enige supermarkt in de wijde omtrekt, nú zijn de broden tien euro per stuk.

Probleem is natuurlijk: toon maar aan dát NVIDIA een machtspositie heeft, zijn er echt geen andere leveranciers van zulke GPU’s? En daarnaast heb je een benchmark nodig van wat dan een `normale’ prijs zou zijn van dergelijke hardware. Enkel stellen dat “50% wel veel winst” is, gaat je niet redden. Ik weet zeker dat NVIDIA kan aantonen dat een groot deel daarvan eigenlijk geen pure winst is maar alsnog kosten dekt, voor nieuwe investeringen gebruikt wordt enzovoorts.

Een lastiger vraag is nog: wat is de markt? Gaat het om alle producten die normaal brood genoemd worden, of alleen zuurdesem volkoren spelt meergranen? Als het dat eerste is, dan is dat geverfde supermarkt brood concurrentie voor jouw prachtbrood en heb jij geen machtspositie.

Je ziet dit bij smartphones. Heeft Apple met de iPhone macht? Als je alle mobieltjes bekijkt dan zijn ze getalsmatig een kleine speler. Definieer je een markt voor high end smartphones dan is Apple een grote jongen. En als je zegt, high end en design dan is Apple verreweg de grootste. Wie heeft gelijk?

Idem hier voor NVIDIA. Er zijn nog veel meer chipsmakers, ook op het gebied van grafische kaarten zijn ze niet de enige. Maar haar strategische keuze om te specialiseren in kaarten voor AI-toepassingen heeft haar nu een absolute koploperspositie gegeven. Uit The Guardian:
The strategy means the company now has the upper hand, said Wedbush Securities managing director and senior equity research analyst Dan Ives. “In terms of scale, scope and the ability to integrate the data, Nvidia is essentially the only game in town.”
Daarmee is haar machtspositie wel gegeven, al blijf je natuurlijk zitten met de vraag: wat is de markt? Grafische kaarten? Krachtige rekenchips? Specifiek chips voor AI?

Arnoud

 

 

Het bericht Nvidia’s kwartaalomzet en -winst stegen met honderden procenten door AI-gpu’s, mag dat? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 30 augustus 2023, 08:21
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry