Mag Twitter ervoor kiezen de blockfunctie te verwijderen?

28/08
manfredrichter / Pixabay

Social media-bedrijf X, voorheen bekend als Twitter, zal een beveiligingsfunctie verwijderen waarmee gebruikers andere accounts kunnen blokkeren. Dat meldde Reuters onlangs. Althans, dit twitterde eigenaar Elon Musk, of het er echt van komt is vers twee. Maar vele mensen mailden me ongerust: kan dat echt zomaar, is daar geen wet tegen?

Het idee van Musk riep veel zorgen op, want het kunnen blokkeren van hinderlijke medegebruikers is een belangrijk middel voor een rustige gebruikservaring. Geblokkeerden kunnen je berichten niet zien, kunnen je niet taggen en verschijnen niet in je tijdlijn.

Twitter heeft nog een alternatief: “mute” (dempen). Hierbij worden berichten van die persoon niet in je tijdlijn getoond en krijg je geen melding als deze je tagt. Echter, je kunt die berichten nog steeds zien, bijvoorbeeld als je zoekt op een term. Bovendien kan de gedempte persoon jouw berichten nog lezen, doorsturen en reageren.

Het is dus discutabel welke van deze instrumenten je moet kiezen. De aanpak van Musk doet echter vrij bot aan, en je kunt je vooral afvragen waarom dit een ding is dat ineens anders moet. (De cynische interpretatie is dat Musk in de database rondsnuffelde en ontdekte dat hij heel vaak geblockt is.)

Maar mag het? De aankondiging van Musk kreeg een¬†community note¬†waarin werd aangegeven dat dit tegen de app-voorwaarden van Apple is: een app die “user generated content” verwerkt, moet beschikken over een “in-app system for blocking UGC and users”. Heb je dat niet, dan ga je uit de App Store. Weliswaar heeft Apple eerder een uitzondering voor X gemaakt, maar dat betrof de lengte van de naam van de app, wat toch minder impact heeft dan het kunnen blokkeren van mensen.

Apple’s voorwaarden zijn formeel geen wet, hoewel ze in de praktijk wel effectiever zijn dan de wetten van menig land. Maar `echte’ wetgeving is niet te vinden. De belangrijkste wet op dit gebied is de Europese Digital Services Act, maar die houdt zich vooral bezig met het bestrijden van illegale content, niet met hoe gebruikers onderling handelen. De aanname lijkt te zijn dat een VLOP echt zo gek niet is om blokkeerfuncties weg te halen.

Arnoud

 

Het bericht Mag Twitter ervoor kiezen de blockfunctie te verwijderen? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 28 augustus 2023, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry