Mag ik op workation naar een AVG-technisch inadequaat land?

17/08
Een lezer vroeg me:
Ik ben directeur van een softwareontwikkelbedrijf en wil mijn mensen toestaan op een werkvakantie (“workation”) te gaan. De locatie kan Mexico zijn, maar dat schijnt AVG-technisch ingewikkeld te worden. Wat zijn de regels met laptopwerk in het buitenland? We hebben VPN verbindingen als dat uitmaakt.
Een workation is een vrij nieuw fenomeen waarbij mensen vanaf een vakantielocatie gaan werken, en dat combineren met vakantievieren. Dit begint populair te worden, maar het roept ook vragen op.

Onder de AVG is werken vanaf een vakantielocatie niet anders dan andere vormen van werken op afstand. De regels zijn dus nog steeds simpel: persoonsgegevens mogen niet naar buiten de Europese Economische Ruimte, tenzij het land adequaat is verklaard. Mexico staat daar niet op dus het wordt Argentinië of Japan dan, als je het simpel wilt houden.

En ja, je exporteert persoonsgegevens (“draagt over”) in de zin van de AVG als je een laptop met die dingen naar een vakantieland meeneemt, of als je vanuit dat vakantieland jezelf toegang verschaft tot de gegevens. Ook als je alleen maar via een remote tool toegang hebt en de server in Nederland staat. Je kunt ze zien in Mexico, dan zijn ze geëxporteerd naar Mexico.

Juridisch speelt dan nog wel de vraag of sprake is van overdracht wanneer de persoonsgegevens feitelijk het bedrijf niet verlaten. Een werknemer die persoonsgegevens krijgt, doet dat namens het bedrijf en niet op persoonlijke titel. De samenwerkende AVG-toezichthouders menen dat deze situatie géén vorm van overdracht is wanneer het gaat om een werknemer.

Als je tijdens je werk de toegang tot persoonsgegevens weet te vermijden, dan speelt dit natuurlijk niet. Bij een softwareontwikkelaar kán ik me daar wat bij voorstellen, al blijf je altijd zitten met zaken als accounts van anderen, teamoverleg via chatdiensten en mailtjes met verzoeken.

Arnoud

 

Het bericht Mag ik op workation naar een AVG-technisch inadequaat land? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 17 augustus 2023, 08:11
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Japan, Mexico

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry