“Wij gaan AI trainen op je data”, mag dat zomaar in gebruiksvoorwaarden opgenomen?
11/08
Als je erop gaat letten, zie je het overal: gebruiksvoorwaarden (TOS, EULA, hoe je het noemt) die ineens benoemen dat gegevens verkregen door of dankzij de dienst mogen worden gebruikt voor het trainen van AI of ML systemen. Recent nog bij videodienst Zoom (dank, tipgever). Wat natuurlijk de vraag geeft: mag dat zomaar?
Hoofdregel van het recht is contractsvrijheid, dus in beginsel mag je doen wat je wil met gegevens die je bij een dienst verzamelt. Maar wanneer het gaat om persoonsgegevens, dan ligt dat andersom: dat mag niet, tenzij je (onder de AVG) kunt aantonen van wel en waarom en met welke goede reden.
Mag dat van de AVG, wordt dan de vraag. Alleen als je een zogeheten “legitiem belang” rond krijgt, en daar zie ik wel argumenten voor: het gaat in feite om statistische analyse van grote hoeveelheden gebruikers, die niet wordt gebruikt om een individueel persoon te beoordelen, aan te spreken of op welke wijze dan ook te beïnvloeden. Ik zie niet meteen wat daarop tegen zou zijn. (De AI zelf kan natuurlijk allerlei nadelen hebben, maar dat is een andere discussie.)
Een ander bezwaar kan zijn dat je als gebruiker auteursrecht hebt op de data die je uploadt. Bij Zoom is dat discutabel, de video-opname van een overleg op afstand lijkt me geen auteursrechtelijk beschermd werk. Maar als een fotohostingsite dit zou doen, dan zou men wél tegen het auteursrecht aan kunnen lopen. Alleen is daarvan al lange tijd aangenomen dat dat mag, een onbeperkte licentie opeisen in algemene voorwaarden. Dus waarom niet voor AI trainen?
In Europa wordt nu gewerkt aan de Data Act, een nieuwe Verordening die toegang tot met name internet-of-things apparatendata gaat reguleren. Deze wet is nog niet af (zie dit bizar maar verhelderende overzicht) maar bevat geen bepalingen over het gebruik van data door de dienstaanbieder jegens de partij waar de data van verkregen zijn.
Alles bij elkaar zie ik dus niet meteen fundamentele bezwaren tegen wat hier gebeurt. En dat zit hem er dus met name in dat de AI generieker is dan die ene gebruiker, zodat je niet kunt zeggen dat jouw gegevens tegen jou gebruikt worden.
Arnoud
Het bericht “Wij gaan AI trainen op je data”, mag dat zomaar in gebruiksvoorwaarden opgenomen? verscheen eerst op Ius Mentis.