Bitcoinbeurs Crypto.com mag legaal in Nederland aan de slag

09/08
Crypto.com heeft een registratie bij De Nederlandse Bank gekregen, omdat het aantoonde aan de antiwitwaseisen van de toezichthouder te voldoen. Dat meldde Nu.nl onlangs. Het is opmerkelijk, omdat concurrerende cryptobeurs Binance géén vergunning, pardon registratie kreeg. Wat was het verschil?

Binance zag zich in juni genoodzaakt terug te trekken uit de Nederlandse markt. Concurrenten speelden daarop in, en Crypto.com kan met haar registratie nu snel schakelen.

In het Nu.nl-bericht duikt zowel de term `vergunning’ als `registratie’ op als synoniemen. Dat is natuurlijk juridisch onjuist: een registratie is een mededeling van de registrant (zoals bij de KvK, ik ben vanaf nu een bedrijf) en een vergunning is een gunst áán de registrant (jij mag vanaf nu taxidiensten leveren). Aan vergunningen kunnen inhoudelijke eisen zitten (zoals kwaliteitseisen), een registratie heeft hooguit wat formele punten.

Tegelijk snap ik de verwarring wel: in de praktijk is de opstelling van DNB haast niet te onderscheiden van een vergunningsprocedure. Zoals specialist Simon Lelieveldt regelmatig betoogt, hoewel de wet `registratie’ zegt worden er toch echt vergunningseisen gehanteerd.
Een recent nieuwsbericht op de website van DNB toont echter dat zij toch aansturen op een toetsing vooraf, op basis van eisen identiek aan de vergunningeisen die voor trustkantoren gelden. DNB verwijst namelijk naar de term Systematische Integriteitsrisicoanalyse (SIRA), een specifieke vergunningseis onder financieel toezicht. Het is een begrip dat in de anti-witwaswet die voor bitcoinbedrijven geldt, niet te vinden is.
De eis blijkt een copypaste van regels voor trustkantoren, die wel degelijk een vergunning nodig hebben. Dat voelt dus een tikje raar: als een registratieplicht genoeg zou zijn (volgens de wetgever), waarom dan toch die strengere eisen? Vermoedelijk vindt DNB de cryptowereld toch wat cowboy-achtig, een standpunt dat ik zeker wel kan delen, en zoekt men daarom toch naar instrumenten om de scherpste randjes eraf te halen.

Arnoud

 

Het bericht Bitcoinbeurs Crypto.com mag legaal in Nederland aan de slag verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 9 augustus 2023, 08:25
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry