Gaat Google Analytics verboden worden, of is het dat eigenlijk al?

14/07
De Zweedse toezichthouder heeft vier bedrijven waaronder de Zweedse tak van Tele2 een boete opgelegd en gesommeerd om het gebruik van Google Analytics per direct te staken. Dat las ik bij AG Connect. De inzet van de Standard Contractual Clauses is onvoldoende om de veiligheid van persoonsgegevens te borgen. In Nederland blijft men maar om de hete brij heen draaien, dus waar staan we nu?

Ik zou maar vast een alternatief voor Google Analytics gaan zoeken als ik jou was, blogde ik dapper in februari vorig jaar. In Oostenrijk was Analytics toen al verboden, de Noren zaten het te overwegen (ondertussen ook verbod) en er waren er meer, zoals de Duitse rechter. Opmerkelijke uitzondering was Spanje, dat in december een klacht afwees – zij het mede omdat de betrokken website was gestopt met de tool.

Het leek erop dat Nederland ook tot een verbod zou komen: de AP kondigde in datzelfde jaar een onderzoek aan en voegde een omineus zinnetje toe aan haar handleiding “Privacyvriendelijk Google Analytics”. Dat er nog steeds staat, tot grote ergernis van velen.

De Fransen kwamen met een technische oplossing, zij het technisch wat ingewikkelder namelijk een anonimiserende proxy. Dat lost het onderliggende probleem inderdaad op. Het gaat er immers om dat iedereen die de Analyticstool inzet, persoonsgegevens overbrengt naar de VS en dat doet met enkel de schaamlap van de Standard Contractual Clauses als onderbouwing. Dat mag niet, want er is geen daadwerkelijk toezicht.

Ondertussen is het dus juli 2023, gebruiken velen nog Google Analytics en is het alles bij elkaar bepaald onduidelijk te noemen. Waardoor je je afvraagt, die AVG is een Europese wet, hoezo is het zo moeilijk om daar als Europa één uitspraak over te doen?

Het probleem zit hem in de fundamentele keuze destijds in 2016 om geen centrale Europese handhaver aan te stellen. Er is wel de EDPB, maar dat is een samenwerkingsverband van toezichthouders. Die moet “consequente toepassing” van de AVG bevorderen en samenwerking regelen, maar kan niet afdwingen dat toezichthouders allemaal hetzelfde besluiten.

Daardoor ontstaat het beeld dat we toch per land anders kunnen bepalen wat de AVG wel of niet toestaat. Er is dan alleen nog een uitspraak van het Hof van Justitie die duidelijkheid kan brengen, maar dat duurt normaal nogal lang.

Arnoud

Het bericht Gaat Google Analytics verboden worden, of is het dat eigenlijk al? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 14 juli 2023, 08:15
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Groningen, Leek, Oostenrijk, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry