Kunstenaar van het jaar 2024

01/07
OOSTERHOUT (EZPress) - In de eenentwintigste editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn ruim 500 Nederlandse beeldend kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Onder deze 90 genomineerde kunstenaars zijn 8 nieuwe namen: Marit Dik, Ralf Kokke, Olaf Mooij, Marie Reintjes, Mette Sterre, Thomas Trum, Marenne Welten en Iriée Zamblé.

Na de nu afgeronde nominatieronde, start vandaag, 1 juli, de eerste publieksronde.

Publieksronde

Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing, die van 1 juli tot 15 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en zelf een kunstenaar voordragen. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 30.000 à 40.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl. Daar zijn ook afbeeldingen van werken en een toelichting van alle genomineerde kunstenaars zien.

De grootste kunstverkiezing

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 90 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservators (www.kunstenaarvanhetjaar.nl/panel/).

De eerste editie van de verkiezing was in 2002. In dat jaar werd Corneille Kunstenaar van het jaar. Daarna viel onder andere Henk Helmantel, Ans Markus, Ad Arma, Jeroen Hermkens, Sam Drukker, Ted Noten, Daan Roosegaarde, Marc Mulders, Saskia Boelsums, Lita Cabellut en Lotta Blokker die eer ten deel. Dit jaar heeft Barbara Nanning de eretitel in de wacht gesleept. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten.

In de Kunstweek, dit jaar van 11 t/m 19 november, wordt de nieuwe volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

Drie winnaars

De verkiezing leidt tot drie winnaars. Naast de Kunstenaar van het jaar 2024, worden het Talent van het jaar 2024 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2024 gekozen.

Kunstenaar van het jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Stemmen kan via de website www.kunstenaarvanhetjaar.nl.

Datum: zaterdag 1 juli 2023, 09:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Oosterhout

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry