FIOD en OM halen IPTV-dienst offline die 10.000 zenders en Netflix aanbood

31/05
De Nederlandse FIOD heeft samen met het Openbaar Ministerie een grote IPTV-dienst offline gehaald, las ik bij Tweakers. De streams werden aangeboden vanaf een datacenter in Den Helder, en omvatte ruim 10.000 tv-zenders en streamingdiensten als Netflix, Viaplay, Videoland, ESPN en Disney+. Dat tientje per maand ben je kwijt als afnemer van die dienst, maar echt zorgen maken over strafvervolging hoeft nou ook weer niet.

De FIOD kwam in beeld omdat het bedrijf inkomsten op grote schaal witwaste, en zoals iedereen weet wordt je uiteindelijk altijd gepakt op de belastingen (hoi Al Capone). Er is bij mijn weten geen actieve strategie om achter IPTV-aanbieders aan te gaan vanuit het Openbaar Ministerie, wat natuurlijk te maken heeft met het feit dat die aanbieders zelden in Nederland gevestigd zijn. Staand beleid is al lange tijd dat men alleen ingrijpt bij bedreiging volksgezondheid, banden met georganiseerde misdaad of grootschalige piraterij die de markt verstoort. En dat is niet direct aan de orde bij zo’n IPTV dienst.

Opzettelijke inbreuk op auteursrecht is een misdrijf (art. 31 Auteurswet), en omdat downloaden uit illegale bron ook niet mag, geldt dit formeel dus ook voor welbewust downloaden uit illegale bron. Wie 10 euro per maand betaalt en daarvoor toegang tot 10.000 zenders verwacht, is volgens mij echt welbewust de wet aan het overtreden. Tegelijkertijd: het opsporen is de moeite niet waard, dus dat zal echt niet gebeuren.

Een leuke discussie ontspint zich nog in de comments bij Tweakers: dit had niet gemogen, er is geen sprake van omzetverlies et cetera want de mensen die dit afnemen willen eigenlijk vooral buitenlandse zenders/aanbod kijken dat hier niet legaal te krijgen is. Plus, als je dit allemaal legaal afneemt is het veel te duur – je kunt al snel aan 60 tot 100 euro per maand zitten als je al die diensten afneemt.

Ik vind het moeilijk sympathie voor die argumenten op te brengen. Met name dat “buitenlandse zenders” voelt als een te gezocht argument. Maar goed.

Arnoud

 

Het bericht FIOD en OM halen IPTV-dienst offline die 10.000 zenders en Netflix aanbood verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 31 mei 2023, 08:17
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Den Helder, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry