Mag de huisbaas de Ring-deurbel voor zichzelf houden?

28/02
2023
Een vraag via Twitter:
Dochter woont met 6 in een studentenhuis. Huisbaas installeert een Ring-deurbel maar deelt de code niet met alle bewoners. Hij wil zicht hebben op wie er op bezoek komen. Ik vind dit een ernstige inbreuk op de privacy. Wat vind jij?
Soms zijn ze makkelijk, nee natuurlijk is dit een inbreuk op je privéleven als huurder, dit kan gewoon niet. En dat het dan makkelijk voor de verhuurder is omdat Ring nu eenmaal zo werkt, is daarbij totaal geen argument.

Hoofdregel uit de wet is dat de deurbel (van de buitendeur) het probleem van de huurder is, maar op zich is het natuurlijk prima als de verhuurder zorgt voor een deurbel. Dat mag een ding van 5 euro van de bouwmarkt zijn of een dure videobel met app, zolang die maar doet wat we gewoonlijk onder de functie van een deurbel verstaan.

Wat deze verhuurder doet is alleen een heel ander verhaal: hij heeft een camera opgehangen waarmee hij de huurder en diens bezoek kan bespioneren. Dat dat toevallig samenloopt met de deurbel, is voor mij totaal niet relevant. Zicht hebben op bezoek is geen legitiem belang, dat is de vrije keuze van de huurder.

Je kunt hier natuurlijk een punt van maken, of de deurbel verwijderen, al heb je voor dat laatste een bijzonder schroevendraaiertje nodig. De Ring vervolgens herprogrammeren en aan je eigen app koppelen kan ook. Het punt is natuurlijk wel dat de verhuurder dat vrij snel merkt, en dan boos verhaal zal komen halen. Daar helpt dan geen password reset bij.

Arnoud

Het bericht Mag de huisbaas de Ring-deurbel voor zichzelf houden? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: dinsdag 28 februari 2023, 08:10
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry