DeGiro moet schade door gekaapt beleggingsaccount deels vergoeden

20/02
DeGiro moet de schade die een klant door een gekaapt beleggingsaccount leed deels vergoeden, meldde Security.nl onlangs. De klant probeerde te herstellen van een gekaapt account, maar kreeg te weinig medewerking van de aandelenbroker. Klachteninstituut Kifid vindt de schade beide partijen gelijk te verwijten.

De klant ontdekte vorig jaar maart dat er aankoopopdrachten via zijn account waren uitgevoerd waar hij geen opdracht tot had gegeven. Diezelfde dag nam hij contact op met de broker, die meteen het account blokkeerde, want dit kon wijzen op misbruik door een derde. Vervolgens zou tweefactorauthenticatie aangezet worden, waarna de klant weer mocht inloggen.

Dit duurde alleen even, en die aandelen zaten nog steeds in zijn account en waren ondertussen aan het dalen. Hij kreeg alleen DeGiro niet zo ver om deze te verkopen om zo de schade te beperken. De verkoop lukte pas toen het account weer open ging, maar toen waren er al duizenden euro’s aan schade geleden.
In haar dupliek heeft DeGiro aangevoerd dat de consument op 4 maart 2022 om 16.59 uur twee orders heeft geplaatst, waaruit zij afleidt dat de rekening toen niet meer geblokkeerd was. Volgens DeGiro houdt het feit dat de aandelen pas op 14 maart 2022 zijn verkocht geen verband met het tijdelijk blokkeren van de rekening, maar is dit waarschijnlijk veroorzaakt door de (limiet)prijzen in verkooporders van de consument.
Echt een reactie op de vele mails en dergelijke van de consument is dat niet, en dat is natuurlijk raar. Je kunt natuurlijk normaal wel zeggen dat je alleen opdrachten via het account wil hebben, maar dat gaat hier niet want het account is dicht. En je bent bezig die consument te helpen het probleem op te lossen, dus daar hoort dan ook iéts meer meegaandheid bij in het oplossen van het probleem.

DeGiro is daarmee aansprakelijk voor de gevolgen. Zij het dat het Kifid de schade halveert, omdat de consument ook tekort geschoten was door niet uit zichzelf eerder al tweefactorauthenticatie aan te zetten. Iets waar DeGiro al regelmatig over gewaarschuwd had.

Arnoud

Het bericht DeGiro moet schade door gekaapt beleggingsaccount deels vergoeden verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 20 februari 2023, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry