Winnaar Nationale Keramiekprijs 2022

04/02
OOSTERHOUT (EZPress) - Vandaag is bij de prijsuitreiking op Art Eindhoven 2023 de winnaar bekend gemaakt van de eerste editie van de Nationale Keramiekprijs 2022. Uit bijna 332 ingezonden keramische kunstwerken van 166 kunstenaars is ‘I Love You’ van José Fijnaut verkozen tot winnaar van de Nationale Keramiekprijs 2022. De kunstenares wint € 1.000.

Juryverslag

De vakjury oordeelde als volgt over ‘I Love You’ van José Fijnaut:

“Soms moet je even wat langer kijken om een werk te begrijpen om het te op zijn waarde te kunnen schatten. Soms is een werk een proeve van vakmanschap. Soms getuigt een werk van een flinke dosis lef en moed. Soms is een werk provocerend. Soms is het ontwapenend. Soms is het zo expressief dat het bijna onmiddellijk een reactie ontlokt en het bij elke toeschouwer een glimlach op het gezicht weet te toveren.

Dit werk van José Fijnaut heeft het allemaal.

José weet op meesterlijke wijze al deze dingen in haar werk te verenigen. Het is zo uitbundig, expressief en verfrissend als een werkstuk van een kind. Ze weet feilloos die gevoelige snaar bij de toeschouwer te raken die normaal alleen een kind bij ons kan beroeren. Haar lukt het dat te doen waar de Cobra kunstenaars en volgelingen, jarenlang naar gestreefd hebben. Zij weet oprechtheid, spontaniteit, speelsheid en oorspronkelijkheid in haar werk te brengen. Daarvoor is moed nodig. Je loopt het risico dat mensen je werk als kinderlijk gepruts afdoen, of met de opmerking dat kan mijn kleine nichtje ook…

Moed ook in de zin dat ze breekt met alles wat ze heeft geleerd.”

Publiekswinnaar

Marieke van Heesbeen heeft met haar kunstwerk ‘C1.03’ de winnaar van de Publieksprijs van de Nationale Keramiekprijs 2022 gewonnen. Dit zegt de kunstenares zelf over het winnende kunstwerk: ‘Een onderzoek naar de relatie tussen vorm, techniek en kleur. Het object is opgebouwd uit los gegoten vormen welke door middel van klei en/of glazuur samengevoegd zijn. De kleur glazuur wordt beïnvloed door de kleur van de klei en geeft de detaillering. Porseleinkleur: oranje Glazuur kleuren: geel, oranje, rood.’

In totaal zijn er 12.773 stemmen uitgebracht, verdeeld over alle inzendingen van de Nationale Keramiekprijs 2022. Het winnende kunstwerk kreeg 607 stemmen van het publiek. Marike van Heesbeen wint € 500,-.

Vakjury

De jury van de Nationale Keramiekprijs 2022 beoordeelde in eerste instantie alle inzendingen digitaal en bepaalde zo de 25 genomineerden. Uit deze 25 beste ingezonden werken koos de vakjury uiteindelijk de finalisten en winnaar.

Alle juryleden hebben in hun dagelijks leven te maken met verschillende facetten van de keramiekkunst. Koos Buster (30) is de spraakmakendste van een nieuwe lichting kunstenaars die werkt met keramiek. Laura Smeets is conservator bij Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Sacha Odenhoven is conservator / manager van Keramiek Centrum Tiendschuur Tegelen sinds 2001. Het veelzijdige oeuvre van Barbara Nanning, Kunstenaar van het jaar 2023, omvat monumentale installaties, keramiek en glas.

Doelstelling

De verkiezing heeft als belangrijkste doelstellingen: het vergroten van de waardering voor hedendaags keramiekkunst in het algemeen, het vergroten van de (naams)bekendheid van de deelnemende keramisten in het bijzonder en het creëren van een zo groot mogelijk (online) overzicht van hedendaagse keramische kunst in Nederland.

Datum: zaterdag 4 februari 2023, 14:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Eindhoven, Friesland, Leeuwarden, Noord-Brabant, Oosterhout

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry