Twitter geeft toe externe apps te blokkeren, mag dat?

01/02
Twitter heeft bevestigd dat het een aantal externe apps bewust heeft geblokkeerd, las ik bij Nu.nl. Het socialemediabedrijf handhaaft naar eigen zeggen regels die al langer bestaan, hoewel velen dat niet tekstueel was opgevallen in de voorwaarden zeg maar. De vermoedelijke reden is dat Twitter hoopt meer geld te verdienen door mensen in de eigen app te krijgen. Maar, zo vroegen diverse Tweetdeck en Tweetbot-lovers me: hadden we niet net Europese regels over digitale diensten en platforms, mag Twitter dit nog steeds zomaar doen?

Inderdaad hebben we sinds kort zowel een Digital Services Act (DSA) als een Digital Markets Act (DMA), die een forse breuk met het laissez-faire verleden in Europa betekenen. De DSA vervangt grof gezegd de ecommerce- en aansprakelijkheidsregels uit 2000: meer filterplichten en meer taken voor tussenpersonen. De DMA is bedoeld als concrete invulling van wat eigenlijk het mededingingsrecht had moeten doen: het geven van specifieke sturing aan platforms en poortwachters op internet.

(Klinkt “ict-recht is er gekomen door het falen van het mededingingsrecht” als een leuke stelling, dan moet u voorintekenen op dit boek)

Een van die dingen die gewoon al lang geregeld hadden moeten zijn, is interoperabiliteit bij de hele grote platforms zoals Twitter:
‘interoperability’ means the ability to exchange information and mutually use the information which has been exchanged through interfaces or other solutions, so that all elements of hardware or software work with other hardware and software and with users in all the ways in which they are intended to function;
Als je enorm groot bent, dan moet je stopcontacten hebben waar iedereen met zijn stekkers in kan. Het is slecht voor de maatschappij dat je dán zelf de controle gaat houden en bepalen wie er wel en niet op je platform mag. Ja, ik klink stellig maar hier is geen overtuigend argument tegenin te brengen.

Artikel 7 DMA is dan ook heel duidelijk: als je een grote aanbieder bent van communicatiediensten, dan moet je zorgen dat je dienst interoperabiliteit heeft met diensten van anderen. Ja, dat betekent dus dat je kunt WhatsAppen met Signal-gebruikers, maar ook dat je met Tweetdeck toegang moet hebben tot Twitter.

En oké, dat is dus het goede antwoord op de eindtoets maar de praktijk zal weerbarstig blijven. Zeker met een bedrijf dat gewoon doodleuk weigert de huur te betalen van hun hoofdkwartier. Maar de DMA kent stevige boetes en de mogelijkheid een bedrijf van de Europese markt te weren.

Arnoud

 

 

Het bericht Twitter geeft toe externe apps te blokkeren, mag dat? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 1 februari 2023, 08:06
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry