Hou op serieus, minister gevraagd om gebruik van ChatGPT in klaslokaal te verbieden

26/01
2023
Minister Dijkgraaf van Onderwijs is gevraagd om het gebruik van chatbot ChatGPT in het klaslokaal te verbieden, zo las ik bij Security.nl. Naar aanleiding van berichtgeving dat studenten de chatbot gebruiken voor het maken van hun huiswerk, besloot het parlement 4000 euro stuk te slaan om publiciteit te genereren met het idee dat een verbod hier iets zinnigs toevoegt. En ik trap erin want ik schrijf erover, maar dat is mede omdat ik mijn opleiding wil pluggen natuurlijk.

Op 30 november vorig jaar bracht instituut OpenAI de tool ChatGPT uit. Deze tool is getraind op miljarden woorden en kan gegeven een prompt een serieus klinkend maar puur op statistiek gebaseerd antwoord produceren. Ik vind de tool erg handig als schrijfhulpje, zolang je maar beseft dat je het alleen gebruikt voor mooi klinkende teksten en niet voor kloppende teksten.

Het probleem is natuurlijk dat ChatGPT bij oppervlakkige lezing een best redelijk verhaal produceert, zeg maar wat je krijgt als je zonder inhoudelijke kennis flink googelt voor je essay, liberaal copypaste toepast en dan wat herschrijft zodat het niet direct opvalt in de plagiaatcontrole. En ik zie hoe dat in het onderwijs een nakijk-uitdaging oplevert, mede omdat leraren niet de tijd of de middelen (zoals een ChatGPT-detector) hebben om hier adequaat op te reageren.

Je kunt ook als school de vlucht naar voren nemen, en de tool actief inzetten ent zoals je mediavaardigheden leert en mensen met de spellingscontrole laat werken als ze een essay maken. Of een rekenmachine leren gebruiken (weet iemand nog waarom die in onze tijd grafisch moest zijn, trouwens) voor complexe reken-opgaven. Werken met een chatbot en feit van fictie leren scheiden is een best nuttige vaardigheid.

Dat laatste is dus tegen het zere been van de politiek, vandaar de kamervragen om de tool te verbieden in het onderwijs. En ja, juridisch is dat prima te regelen. De wet stelt kaders en scholen vullen deze nader in, daar zijn genoeg haakjes om te bepalen dat in lessen mediawijsheid niet wordt onderwezen over AI-chatbots en dat leerlingen niet mogen nagaan hoe deze werken. Maar het lijkt mij compleet onzinnig.

Wat ik vooral wil weten: waarom is ChatGPT in zo korte tijd zón enorm ding geworden?

Arnoud

Het bericht Hou op serieus, minister gevraagd om gebruik van ChatGPT in klaslokaal te verbieden verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 26 januari 2023, 08:09
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry