Verdachte krijgt lagere straf voor phishing wegens politie-onderzoek naar iPhone

20/01
Een man die via sms en WhatsApp phishingaanvallen uitvoerde heeft een lagere straf gekregen omdat de politie zijn iPhone zonder toestemming van de rechter-commissaris onderzocht, las ik bij Security.nl. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat

De strafzaak was het gevolg van een smishing-zaak (sms-phishing, sorry) waarbij verzekeraar Achmea als gezicht was gebruikt. Dat lijkt competent genoeg te zijn opgepakt:
Het Cyber Defence Center van Achmea heeft onderzoek gedaan naar de links die in de sms-berichten stonden en heeft daarbij achterhaald dat de website waarop men terecht kwam na het klikken op de link werd beheerd vanaf het IP-adres [IP-adres] . Op dit IP-adres is vervolgens een IP-tap aangesloten, waaruit het vermoeden ontstond dat er op 11 februari 2021 live phishing activiteiten plaatsvonden. De politie is daarop binnengetreden in de woning die hoorde bij het voornoemde IP-adres aan de [adres] in [woonplaats] (hierna: [woonplaats] ) en trof daar verdachte en zijn twee medeverdachten ( [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] ) aan.
En ja, daar staat dus dat de phisher de nepsite vanuit huis draaide. Niet beheerde maar echt de website fysiek op zijn thuisadres gehost.

Bij de inval werden naast diverse andere zaken ook een telefoon gevonden (een iPhone X Max Pro) die vermoedelijk van de verdachte was. Daarop werd deze inhoudelijk onderzocht, wat een complex dingetje is in de strafvordering want daar is dus geen formele wettelijke bevoegdheid voor. De Hoge Raad staat het echter toe onder de voorwaarde dat je bij het onderzoek vooraf moet kijken hoe `diep’ je wilt gaan, en afhankelijk daarvan moet beslissen hoe ernstig de inbreuk op de privacy is. In dit geval vrij ernstig:
De rechtbank constateert dat er bij het onderzoek aan de telefoon van verdachte zeer veel persoonlijke informatie is aangetroffen. De rechtbank denkt daarbij specifiek aan chats tussen verdachte en zijn (ex-)vriendin, chats met zijn zus, informatie over verkeersboetes en de enorme hoeveelheid afbeeldingen (meer dan 75.000) en video’s (ruim 4.000). De rechtbank is van oordeel dat er met het onderzoek aan de telefoon een min of meer volledig beeld is verkregen van het leven van verdachte. Daarmee is in vergaande mate een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verdachte gemaakt. Nu het onderzoek in het licht van artikel 8 EVRM pas had mogen plaatsvinden na toestemming van de rechter-commissaris, is er sprake van een onherstelbaar vormverzuim in het voorbereidend onderzoek jegens verdachte.
Die term “onherstelbaar vormverzuim” klinkt ernstig: de zaak kan de prullenbak in, volledige vrijspraak en een schadevergoeding voor alle dagen onterecht vastzitten. Maar nee, zo werkt dat niet in Nederland. Wij houden het simpel: als het wel was gevraagd, had de r-c vast wel toestemming gegeven dus eigenlijk is er niets aan de hand. Ook ging het hier om een situatie waarin 22 telefoons waren gevonden en de informatie in brokjes naar boven kwam. Kan gebeuren, begrijpelijk, niets aan de hand.

Of nou ja, niet helemáál niets, omdat de privacy van de verdachte is geschonden door deze doorzoeking wordt een van de zes maanden celstraf kwijtgescholden. Die straf is an sich veel lager dan de 42 gevorderde maanden, maar dat kwam omdat de rechtbank de bewijsstukken veel minder sterk weegt.

Arnoud

Het bericht Verdachte krijgt lagere straf voor phishing wegens politie-onderzoek naar iPhone verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 20 januari 2023, 08:14
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry