Geldt het herroepingsrecht bij fietsverhuur via internet?

19/01
2023
Via Reddit de vraag:
Ik heb onlangs een abonnement afgesloten voor het huren van een e-bike. Ik wil nu het abonnement opzeggen, en ik zit nog binnen de 14 dagen bedenktijd die het consumentenrecht geeft. Na een gesprek met de klantenservice werd mij verteld dat ik daar geen recht op heb omdat ze dat ‘niet aanbieden’. Ik moet nu volgens het bedrijf dus een extra maand betalen volgens hun opzegtermijn. … Mijn vraag is dan ook: geldt het herroepingsrecht hier wel of niet?
Hoofdregel is natuurlijk dat als je iets bestelt via internet, ook dienstverlening, dat je er dan binnen 14 dagen vanaf kan. Bij dienstverlening gaat die 14 dagen in de dag na je bestelling, niet na ontvangst, en bij online diensten vervalt het recht vanaf het moment dat je die gaat gebruiken (mits je bij bestelling een daartoe strekkend vinkje aanvinkte).

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en huur is er daar eentje van (art. 6:230p sub e BW):
een overeenkomst tot het verrichten van diensten die strekt tot de terbeschikkingstelling van accommodatie anders dan voor woondoeleinden, van goederenvervoer, van autoverhuurdiensten, van catering en van diensten met betrekking tot vrijetijdsbesteding, indien in de overeenkomst een bepaald tijdstip of een bepaalde periode van nakoming is voorzien;
Specifiek fietsverhuur staat hier niet in. Dan kom je bij de vraag of een e-bike een auto (motorvoertuig) is, wat onder de Wegenverkeerswet geen triviaal antwoord heeft. Maar hoe dan ook is wel vereist dat de huur voor een specifieke periode afgesproken is. “Ik heb dinsdag een e-bike nodig” is dus niet annuleerbaar, een cadeaubon “dagje fietsen door Amsterdam met een luxe e-bike” is wel annuleerbaar.

Bij deze vraagsteller gaat het echter om een abonnement. Dat kan gaan om een `klassiek’ abonnement – een jaar lang een e-bike, inclusief service en omruilfiets bijvoorbeeld – maar ook om zo’n deelfietsabonnement: vanaf nu tot de einddatum mag je zo’n e-bike aan de straat pakken wanneer je wil en erop gaan fietsen.

Wat voor abonnement het is, maakt voor mij nogal uit. Een jaar lang een e-bike is specifiek waar die uitzondering “autoverhuur” voor bedoeld is, en dan kom je dus bij de discussie of een e-bike een motorvoertuig is dat de Europese wetgever `auto’ noemde. Zo ja, dan is er geen herroepingsrecht.

Als het gaat om een deelfietsabonnement, dan wordt het voor mij wat ingewikkelder want dan is het niet direct huur zoals de wet (art. 7:201 BW) bedoelt:
Huur is de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.
De overeenkomst strekt namelijk niet tot het huren van een fiets, maar tot de dienst van periodiek (wanneer jij wil) een fiets huren. Moet je dat dan zien als een dienstovereenkomst (art. 7:400 BW) met daarin stukjes huur, of een raamovereenkomst tot steeds huurcontractjes van 3 uur en 20 minuten, of als een huurcontract waarbij je tussentijds het gehuurde even stalt bij de verhuurder? Voor het annuleringsrecht maakt dit nogal uit.

Ik neig zelf sterk naar het aspect van de dienstovereenkomst, je krijgt een dienst waarbij je snel en makkelijk overal een fiets kan huren. Daar staat tegenover dat je alleen betaalt voor het daadwerkelijk huren (er is geen maandtarief, voor zover ik weet).

Arnoud

Het bericht Geldt het herroepingsrecht bij fietsverhuur via internet? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: donderdag 19 januari 2023, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry