Chessbase schaaksoftware schikt inbreukzaak met open source engine

19/12
Het bedrijf Chessbase, dat schaaksoftware maakt, heeft een schikking getroffen met de opensource Stockfish schaakengine, zo las ik bij de Stockfish blog. Na een langlopende ruzie die zelfs leidde tot een rechtszaak (juli vorig jaar) komt men er nu samen uit voordat de rechter uitspraak gaat doen. Geen enorme schadevergoeding maar Chessbase gaat de software wel als open source beschikbaar stellen. Een mooie winst.

Stockfish is een schaakprogramma dat wijd gezien wordt als een van de sterkste ter wereld. De software wordt door vrijwilligers van over de hele wereld ontwikkeld, en is beschikbaar onder de GNU GPL versie 3, wat ervoor moet zorgen dat ook verbeteringen altijd vrij beschikbaar blijven. Het gaf dan ook enige ophef toen men ontdekte dat het bedrijf Chessbase (bekend van de Fritz schaakcomputers) eigen software op de markt bracht die Stockfish-code bevatte.

Chessbase was niet genegen de software terug te trekken of GPL-compliant aan te bieden, dus dat leidde tot een rechtszaak vorig jaar. In de tijd sindsdien gebeurde veel (waaronder een nieuwige versie van de Chessbase software), maar recent besloot men beiden dus te schikken. Chessbase zal een jaar lang geen software met Stockfish onderdelen erin op de markt brengen, en daarna alleen als dat volledig GPL compliant gebeurt. (Iets dat een externe organisatie moet certificeren op kosten van Chessbase).

Ook komt er een FOSS compliance officer en een openbare website waarin alle open source te downloaden moet worden. En men doet een vrijwillige donatie van “appropriate” omvang aan de Free Software Foundation, zonder wiens licentietekst dit alles nooit mogelijk was geweest.

Arnoud

 

Het bericht Chessbase schaaksoftware schikt inbreukzaak met open source engine verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 19 december 2022, 08:09
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry