NVB: digitale euro heeft weinig meerwaarde voor burgers en bedrijven

25/11
2022
angelolucas / Pixabay

De digitale euro heeft in de huidige opzet weinig meerwaarde voor burgers en bedrijven, maar kan een grote impact op de kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en betalingsverkeer hebben. Dat las ik bij Security.nl. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die achter de uitspraak zit, pleit dan ook voor een maatschappelijk debat alvorens we deze nieuwe munt gaan invoeren. Want wat is een digitale euro eigenlijk en waarom zouden we dit willen?

De kern achter een digitale euro is “contant geld maar dan digitaal”. Dat is niet hetzelfde als elektronisch betalen met je bankrekening (iDeal, creditcard, Paypal) want dan betaal je niet met geld maar wordt je tegoed bij die bank verrekend met een opdracht richting een begunstigde. En er is nog een verschil: bij contant geld zie je niet wie aan wie betaalt, dus bij een digitale euro zou dat ook niet moeten.

Oh dat is bitcoin met Europese merknaam, denkt u nu misschien. Nee:
Een digitale euro is centralebankgeld. Dit betekent dat hij door een centrale bank zou worden gegarandeerd en op maat van de burgers zou worden ontworpen: risicovrij, met respect voor de privacy en aandacht voor gegevensbescherming. Centrale banken hebben als taak de waarde van het geld te handhaven, onafhankelijk van de fysieke of digitale vorm ervan. …

Bij crypto’s bestaat er niet iets als een entiteit die aansprakelijk is, wat betekent dat vorderingen niet afdwingbaar zijn.
Een digitale euro heeft met cryptomunten gemeen dat er geen centrale registratie is van eigenaren en hoe veel geld ze hebben. (Dus bij diefstal is het inderdaad weg, terugboeken door de bank is niet mogelijk.) Maar de waarde wordt gegarandeerd door de Europese of nationale centrale bank, waar bij cryptomunten de munt waard is wat de kopers vinden dat deze waard is. (hoi FTX)

Dit lost nog steeds niet de vraag op waarom we een digitale euro zouden willen. RTL Nieuws deed een poging:
Digitaal centralebankgeld is een soort middenweg daartussen. In plaats van een afspraak met de bank dat jij geld tegoed hebt, heb je een directe afspraak met de centrale bank. In theorie hoeft niemand zich dan ooit zorgen te maken over of een bank wel of niet omvalt en wat dat voor gevolgen heeft om de hele economie.
Tussen de regels door lees ik ook een paniekreactie op de inmiddels geflopte Facebookmunt Libra (weet u nog), waarmee het augmentedrealitybedrijf (waar zelfs vluchtende Twitteraars niet heen willen) de wereld wilde veroveren. Zij had een soort decentrale opzet gekozen, en hét voordeel van een centrale bank is dan natuurlijk een centrale, niet aan te tasten waardegarantie.

Een groot discussiepunt blijft nog wel hoe anoniem een digitale euro moet worden. De zorg over witwassen zit diep in de financiële sector, zoals ik terugzie in het paper van de NVB:
Het kabinet zet in op anonimiteit voor kleine transacties zonder inbreuk op wettelijke verplichtingen, in lijn met de motie-Alkaya/Heinen. Mocht de digitale euro vooral eigenschappen hebben van contant geld, dan lijkt een zekere anonimiteit bij kleine bedragen – en vooral bij peer-to-peerbetalingen – voor de hand te liggen. Deze anonimiteit mag evenwel onder geen beding de inspanningen van de bankensector op het vlak van [witwas/terrorisme-bestrijding] in de weg staan. Bij introductie van dergelijke anonimiteit dient de sector te worden gevrijwaard van eventuele aansprakelijkheden.
Ik snap ergens nog het idee van een digitale anonieme munt die waardevast is (gegarandeerd door een centrale bank), commercieel gezien heeft dat een duidelijke usp ten opzichte van de decentrale cryptovaluta van nu. Maar zodra je het koppelt aan een rekening met alle identificatie-eisen en transactielogging die daarbij horen, dan zie ik het verschil niet meer met mijn gewone digitale rekening?

Arnoud

 

Het bericht NVB: digitale euro heeft weinig meerwaarde voor burgers en bedrijven verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 25 november 2022, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry