Barbara Nanning Kunstenaar van het jaar 2023

19/11
2022
GORINCHEM (EZPress) - Uit acht finalisten is Barbara Nanning als Kunstenaar van het jaar 2023 gekozen.

Zij kreeg uit handen van haar voorgangster Lotta Blokker, de speciaal voor de 20ste editie van de verkiezing ontworpen trofee overhandigd.

Op de tweede plaats eindigt Theo Jansen, gevolgd door Claudy Jongstra en Sam Drukker. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Rob Voerman, Erwin Olaf, Zoro Feigl en Ana Oosting. Deze acht kunstenaars voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook het Talent van het jaar 2023 en de Briljanten Kunstenaar van het jaar 2023 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Joyce Overheul (1989) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is herman de vries (1931).

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Barbara Nanning:

Een glas kunstenaar in Nederland is al zeldzaam, maar wat Barbara maakt is werkelijk prachtig. Haar ontwerpen zijn modern en toch tijdloos.

Wat me raakt van haar werk is dat het ademt, net alsof ik een hart hoor kloppen.

Ik vind het licht, dat in de stukken zelf lijkt te zitten, maar tevens ook uitstraalt heel bijzonder en prachtig!

Het werk van Barbara Nanning straalt kracht uit en is tegelijk van een verleidelijke schoonheid.

Zij blijft niet vast zitten maar zoekt steeds weer nieuwe technieken op, zo inspirerend!

In haar loopbaan weet Barbara Nanning zich steeds weer te vernieuwen. Van succesvolle keramiste tot succesvolle glaskunstenaar.

Het werk is zo organisch en straalt je tegemoet!

Barbara slaagt erin met het traditionele blazen van glas altijd weer nieuwe vormen, in explosies van kleur, te voorschijn te toveren.

Zij weet in haar werken van glas je elke keer versteld doen staan. Haar werken zijn altijd als Nanning te herkennen maar ze weet ons telkens te verrassen. Glas krijgt bij haar een andere betekenis, geheel eigen en uniek.

De glassculpturen van Barbara Nanning zijn tijdloos, adembenemend en van technisch hoogstaand niveau. Nanning verveelt nooit.

Het arbeidsintensieve proces samen met geweldige vakmensen leidt tot een stralend kunstwerk waar kleur, helderheid en kracht in besloten is.

Nu toch wel eens DIK verdient voor haar enorme inzet en variatie aan werk. De bijzondere meerdere technieken toegepast op haar niet altijd eenvoudige werken.

Spelen met licht is wat Barbara als geen ander tot in de finesses beheerst. Dit samen met vakmanschap van het ambacht van glasmaker zorgt voor objecten van wereldklasse.

`Gewoon` prachtig werk, prachtig van vorm en kleur, grote verbeeldingskracht. En geen kletsverhalen; vind ik ook een groot pluspunt.

Wat zij met glas doet grenst aan het onmogelijke.

Heldere visie! Fantastische vormen en kleurgebruik, vanuit authenticiteit en eigen identiteit gerealiseerd!

In een wereld waarin we de verbazing achter ons hebben gelaten, weet Barbara Nanning ons te verbluffen met haar vormenspel.

Het is voor mij glashelder, haar werk accelereert mijn verlangen naar meer.....

Barbara Nanning maakt kunstwerken die als het ware een geheim in zich hebben, heel bijzonder.

Er zijn weinig kunstenaars, bij wie de kennis van het maakproces zo hoogstaand is en zo mooi zichtbaar wordt in de schoonheid van het eindproduct.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Eerder werden Kunstenaar van het jaar: Lotta Blokker (2022), Lita Cabellut (2021), Saskia Boelsums (2020), Claudy Jongstra (2019), Theo Jansen (2018), Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003).

Datum: zaterdag 19 november 2022, 20:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Gorinchem, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry