Kim de l’Horizon wint de Deutscher Buchpreis 2022 met „Blutbuch“

17/10
2022
FRANKFURT AM MAIN (EZPress) - Kim de l’Horizon heeft met de roman „Blutbuch“ (DuMont) de Deutscher Buchpreis 2022 gewonnen.

De motivering van de jury:

„Met een enorme creatieve energie zoekt de non-binaire vertelfiguur in Kim de l’Horizons roman ‚Blutbuch‘ naar een eigen taal. Welke narratieven zijn er voor een lichaam dat niet valt onder de traditionele denkbeelden over geslacht? Vast punt in het verhaal is de eigen grootmoeder, de “Großmeer” in een dialect van het Zwitsers-Duits, in wier oceaan het kind Kim dreigde te verdrinken en waaruit het nu schrijvend wegzwemt en zijn eigen weg gaat. De vorm van deze roman is voortdurend in beweging. Elke poging tot taal, van de plastische scène tot een essayachtig memoir, legt een urgentie en literaire innovatieve kracht aan de dag, waardoor de jury zich liet uitdagen en enthousiasmeren.“

De jury voor de Deutscher Buchpreis 2022 bestaat uit: jurywoordvoerster Miriam Zeh (Deutschlandfunk Kultur), Erich Klein (recensent, Wenen), Frank Menden (stories! Die Buchhandlung, Hamburg), Uli Ormanns (Agnes Buchhandlung, Keulen), Isabelle Vonlanthen (Literaturhaus Zürich), Selma Wels (literair curator en presentator, Frankfurt) und Jan Wiele (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Voor deze onderscheiding waren verder genomineerd:
Fatma Aydemir: Dschinns (Carl Hanser, februari 2022), Kristine Bilkau: Nebenan (Luchterhand, maart 2022), Daniela Dröscher: Lügen über meine Mutter (Kiepenheuer & Witsch, augustus 2022), Jan Faktor: Trottel (Kiepenheuer & Witsch, september 2022), Eckhart Nickel: Spitzweg (Piper, april 2022).

Met de Deutscher Buchpreis 2022 bekroont de Stiftung Buchkultur und Leseförderung des Börsenvereins des Deutschen Buchhandels (stichting Boekencultuur en Leesbevordering van de Duitse vereniging van uitgevers en boekverkopers) de Duitstalige roman van het jaar. Hoofdsponsor van de Deutscher Buchpreis is de Deutsche Bank Stiftung (Deutsche Bank stichting), overige partners zijn de Frankfurter Buchmesse en de stad Frankfurt am Main. De Deutsche Welle ondersteunt de Deutscher Buchpreis bij media-activiteiten in binnen- en buitenland.

//Einde bericht

Bron: Vereniging van Duitse uitgevers en boekverkopers

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 17 oktober 2022, 19:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Duitsland, Frankfurt, Hamburg, Oostenrijk, Wenen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry