Onderzoeker: automobilisten eenvoudig te volgen via populaire parkeerapps

30/09
2022
Meer dan een kwart van alle auto’s is eenvoudig te traceren door middel van populaire parkeerapps zoals EasyPark, Q-Park, Indigo Neo, Interparking en APCOA, zo stelt de Belgische beveiligingsonderzoeker Inti De Ceukelaire op basis van eigen onderzoek. Dat meldde Security.nl onlangs. Bij al die apps kun je gemakkelijk kentekens toevoegen, maar zonder controle of je er houder van bent. Zo kun je dus vervolgens parkeeracties van die auto’s inzien. Inti maakte ook een opt-out.

De kern van het onderzoek is verbazingwekkend simpel. Vrijwel iedere parkeerapp biedt de mogelijkheid meerdere kentekens toe te voegen, waarbij geen enkele controle volgt of je daar houder van bent, of dat de eigenaar van die auto het goed vond. Een legitieme reden kan zijn dat je een buurman of vaste klant wilt laten parkeren via jouw app, maar je kunt zo ook mensen stalken (het nummerbord van je ex of die man/vrouw die je laatst klemreed bij de afrit Nieuwegein).

Natuurlijk werkt dat alleen als je vervolgens ook een parkeeractie uitvoert, pas dan zie je (ter controle) de straat of parkeergarage waar de auto is. Door sessies van 1 seconde te doen, voorkwam de onderzoeker dat de slachtoffers zouden zien dat ze al geparkeerd staan (als ze bijvoorbeeld dezelfde app hebben, of doordat de slagbomen opengaan zonder betalen).

Een gebrek bij kentekens is dat je geen verificatie kunt doen, zoals bij 06-nummers of e-mailadressen wel kan. Een systeem dat werkt op basis van kentekens (zoals parkeerapps) heeft dus fundamenteel dit probleem, en daar is geen oplossing voor behalve de RDW zo gek krijgen dat ze brieven gaan sturen naar de kentekenhouder wanneer een app deze wil registreren. (Ik zie dat niet gebeuren.)
De Ceukelaire merkt op dat parkeersessies een onschatbare bron van informatie prijsgeven over bestuurders. “Aan de hand van de parkeerduur, locatie en tijd kan je afleiden wat de persoon daar komt doen. Zo zijn er tijdens het onderzoek personen gelokaliseerd nabij kantoorruimten, winkelcentra, concertzalen, sportcomplexen, casino’s en ziekenhuizen.”
Het onderzoek werd overigens netjes uitgevoerd op kentekens van vrijwilligers die wel eens wilden weten of ze werkelijk getrackt konden worden.

Arnoud

Het bericht Onderzoeker: automobilisten eenvoudig te volgen via populaire parkeerapps verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: vrijdag 30 september 2022, 08:13
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Nieuwegein, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry