Meer risico op tekenbeet in de tuin dan gedacht

12/07
AMERSFOORT (EZPress) - Teken, die de ziekte van Lyme en het TBE-virus kunnen veroorzaken, zitten niet alleen in het bos maar ook op een gazon, op terrassen met gras tussen de tegels en in borders. Dat blijkt uit onderzoek de Wageningen University & Research.

Dat je in de tuin gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Het was alleen nog niet duidelijk waar je precies risico liep. Daarom organiseerde de universiteit van Wageningen een tekentelling in 30 verschillende tuinen verspreid over Nederland. In 70% van de tuinen werden teken gevonden, met een gemiddelde van zestien teken per 100 vierkante meter. In bossen komen nog altijd vier tot tien keer zoveel teken voor. Maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt, neemt de kans op een beet daar toe.

Advies van Vereniging Eigen Huis

Wees alert op tekenbeten en controleer uzelf (en eventueel anderen) dagelijks als u op plekken bent geweest waar mogelijk teken zitten. Een teek heeft op het lichaam de voorkeur voor de liezen, oksels, achter de oren, bij de haargrens en bij de randen van uw ondergoed. Een tekenbeet is te herkennen aan een bultje waar je vaak nog een zwart puntje (de teek) ziet zitten. Haal de teek er met een tekentang uit met een draaiende beweging. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóór de teek is verwijderd, die kan dan nog infecties veroorzaken.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 12 juli 2022, 09:32
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Gelderland, Utrecht, Wageningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry