Kun je via een Schotse website een adellijke titel kopen in Nederland?

27/06
Een lezer vroeg me:
Via diverse Schotse websites kun je de adellijke titel Laird, Lord of Lady kopen als je een stukje grond koopt van ongeveer een vierkante meter. Wordt dat ook erkend in Nederland?
Ja, in de zin dat je naar Schots recht dan dat stukje grond hebt gekocht en naar Schots recht die titel mag voeren. Maar nee, in de zin dat vanuit juridisch perspectief niemand in Nederland je als Laird moet aanspreken.

Ook word je op deze manier geen lid van de Nederlandse adel, mocht dat je bedoeling zijn. De zeer aan te raden site Adel in Nederland legt het duidelijk uit:
In het Verenigd Koninkrijk kun je de titel van Lord of the manor of X/Y/Z kopen. Dit betreft geen adellijke titel en je wordt er niet mee van adel, maar het geeft aan dat je de (theoretische) eigenaar bent van een landgoed of manorhouse. In Nederland kun je dit vergelijken met een heerlijkheidstitel: meneer/mevrouw De Vries, heer/vrouwe van Yzendoorn.
Je landgoed is bij die websites dus een vierkante meter grond, wat de heerlijkheidstitel een stuk minder welklinkend maakt wat mij betreft. Maar belangrijker: ook die titel geeft dus geen enkele aanspraak op wat dan ook in Nederland. Dus leuk, maar doe het omdat het een mooie grap is of omdat je online wil trollen. Anders niet.

Arnoud

Het bericht Kun je via een Schotse website een adellijke titel kopen in Nederland? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: maandag 27 juni 2022, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT
Tags: Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry