Ziggo krijgt last onder dwangsom vanwege ontbreken van vrije modemkeuze

08/06
2022
USA-Reiseblogger / Pixabay

De Autoriteit Consument en Markt heeft VodafoneZiggo een last onder dwangsom opgelegd omdat niet alle eindgebruikers van de vrije modemkeuze gebruik kunnen maken. Dat meldde Tweakers vorige week. Vrije modemkeuze moet al geruime tijd mogelijk zijn, en om dat nu eindelijk voor elkaar te krijgen neemt de ACM deze stap. Als het niet op 1 juli mogelijk is, kan de last tot een half miljoen oplopen.

Je zou zeggen dat dit anno 2022 geen discussie meer moet zijn. De basis voor vrije modemkeuze komt uit deze Europese Richtlijn uit 2008. Vanaf dit moment wist iedereen (in theorie) dat uiterlijk in 2010 er in Nederland wetgeving moest zijn die hiermee overeenstemt. Dat is gewoon algemeen Europees recht. En in 2015 kwam er nog een Verordening (2015/2120) over hetzelfde onderwerp, dat is direct een Europese wet.

Nederland had nog even nodig, maar in 2016 kwam er een ministerieel besluit. Hierin staat grofweg “ga het regelen, details volgen”. Je zou dus zeggen dat iedereen dit al enige tijd in de lucht zag hangen. Maar zoals dat gaat: er gebeurde weinig, behalve een hoop gesteggel / lobbywerk / concerntrolling over wat precies een “eindapparaat” is. Daar kwam uit dat de definitie uit de Richtlijn van 2008 het gwoon goed zegt:
de apparaten die voor overbrenging, verwerking of ontvangst van informatie direct of indirect op de interface van een openbaar telecommunicatienet zijn aangesloten;
in beide gevallen, direct of indirect, kan de aansluiting geschieden per draad, per optische vezel of via elektromagnetische golven;
een aansluiting is indirect wanneer een apparaat geplaatst is tussen het eindapparaat en de interface van het net;
De strekking lijkt me duidelijk: het ding waar je de kabel in steekt die uit de grond komt. Maar er is ook met serieus gezicht voorgesteld dat het aansluitpunt voor de consument pas na het modem van de provider zou zijn, of zelfs na de mediabox van de provider (die op de modem aangesloten zit). De argumenten daarvoor kan ik niet met goed fatsoen samenvatten, dus laten we het erop houden dat de ACM de knoop heeft doorgehakt:
Het netwerkaansluitpunt is het fysieke punt aan het einde van de kabel dat de aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk op locatie van de eindgebruiker binnen heeft gebracht. Het netwerkaansluitpunt is daarmee de grens van een openbaar elektronisch communicatienetwerk (…) Als er een objectieve technologische noodzaak bestaat om (radio)apparatuur als onderdeel van het openbare netwerk te beschouwen, dan moet die (radio)apparatuur deel uitmaken van het openbare netwerk.
Je kunt je natuurlijk afvragen: waarom is dit zo belangrijk? De modem van de provider werkt voor veel mensen prima, en wie meer wil kan het ding in bridge-modus schakelen en eigen routers, wifidingen en wat al niet meer erachter haken. Leuk en aardig, maar in geen enkele vorm van dienstverlening accepteren we dat je eindapparatuur van de leverancier moet gebruiken. Gas, water en elektra komen binnen bij de meter en vanaf daar mag je het zelf uitzoeken. “Het gaat om het principe”, inderdaad.

Praktische redenen te over ook, maar die zijn vooral voor de tweaker interessant. Ik zie zelf meer in het argument dat er een markt hoort te zijn voor dit soort apparatuur, zeker omdat er geen technische redenen zijn waarom een Ziggo-kabel perse in een Ziggo-modem moet gaan. Natuurlijk is er een commerciële reden: de support is lastiger als je niet bekend bent met het modem van je klant. En gewoon nee verkopen gaat niet, praktisch niet en juridisch niet (omdat vrije modemkeuze een recht is).

Arnoud

Het bericht Ziggo krijgt last onder dwangsom vanwege ontbreken van vrije modemkeuze verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 8 juni 2022, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry