Het winnende kunstwerk in Gilze-Rijen is bekend

20/05
GILZE EN RIJEN (EZPress) - De verkiezing Kunst in de Gemeente 2022 voor een nieuw kunstwerk op de sokkel in ’t Mollebos in Gilze is ten einde. De inwoners van Gilze en Rijen konden uit vijf kunstwerken kiezen. Na een spannende verkiezing waarbij het publiek 976 stemmen uitbracht en de vakjury bijgevolg eenzelfde aantal stemmen mocht verdelen is het kunstwerk De zuil van Noach van het kunstenaarscollectief Heren4 als winnaar gekozen. Daarmee krijgt Gilze en Rijen dit jaar wederom een verrassend en nieuw kunstwerk van een lokale kunstenaar dat op unieke wijze is gekozen.

Liefdevol koesteren

Maarten Fleuren reageert namens Heren4 erg enthousiast op de uitslag: “Geweldig nieuws! We waren eigenlijk al enthousiast aan de slag gegaan met de uitvoering, zonder de uitslag af te wachten. Dat het resultaat straks ook daadwerkelijk getoond mag worden in Gilze doet ons deugd. We hopen dat de omwonenden van het beeld zullen genieten en het een jaar lang liefdevol zullen koesteren.”

Een video over de voortgang van het beeld is te zien op de website van Maarten Fleuren: www.maartenfleuren.nl

De Zuil van Noach

Maarten Fleuren over het beeld: “Was ‘Vol´ ook echt vol, die ark? Er is op onze rondtollende bol bovendien nogal wat gebeurd de afgelopen millennia. Wij menen dat de bootlading uit de oudheid om een hedendaagse aanvulling vraagt. Een hernieuwde ode aan de ondermaanse faunarijkdom zogezegd. Niet uitputtend. Speciaal toebedacht aan de burgers rondom ‘t Mollebos in Gilze. Wij, van Heren4, hebben het plan opgevat om deze toevoeging te vieren op een forse zuil met fraaie piek.”

Materiaal en uitvoering

“Een 2,5 meter hoge zuil van Ø 30 cm wordt spiraalsgewijs bekleed met kwart-ronde tegels van roodbakkende klei met hoog-reliëf-afbeeldingen van allerlei mensen en dieren. Door de schuine ritmische verspringing ontstaat een spannend visueel fractaleffect, een verschijnsel dat in de natuur voortdurend terugkomt. Boven op de zuil, zo is het plan, zetten we als kers op de taart een mooie zilverkleurige bekroning van aluminium. Hoe die precies gaat worden, dat is ook voor ons nog een verrassing: wordt het een zeilboot, vliegtuig of ruimteschip?”

Verbindende kunst

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. Voor dit project werken zij samen met een lokale partner, te weten Cultuurplaats. Stichting Kunstweek wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebbers met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt. Dit is inmiddels de vierde editie van Kunst in de Gemeente Gilze en Rijen. Vorig jaar was Adriaan Seelen de winnaar. Zijn kunstwerk Endlessness IV was bijna een jaar lang te zien op het Raadhuisplein in Rijen tot dat het in april 2022 door een ongelukkig voorval stuk ging.

Datum: vrijdag 20 mei 2022, 12:00
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Gilze en Rijen, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry